Το μπούκωμα στη μύτη είναι μια από τις πιο ενοχλητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας και εποχής του χρόνου. Ωστόσο, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται πιο συχνά το χειμώνα ή την άνοιξη, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Αν πρόκειται για ένα μπούκωμα που προέκυψε λόγω μιας ιογενούς λοίμωξης, όλα θα λυθούν εύκολα με πολλές πλύσεις την ημέρα με φυσιολογικό ορό. Ακόμα, πρέπει να λαμβάνουμε βιταμίνη C και να αποφεύγουμε τη χρήση καπνού και αλκοόλ. Πολύ ανακουφιστική είναι η χρήση ενός αγγειοσυσπαστικού σπρέι το βράδυ για 3-4 μέρες.

Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση για το μόνιμο μπούκωμα, γιατί οδηγεί σε μία σοβαρή παρενέργεια, τη φαρμακευτική ρινίτιδα. Σημαντικό ρόλο παίζει η καλή υγιεινή των χεριών, η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και οπωσδήποτε η αποφυγή κλειστών χώρων συγχρωτισμού, ώστε να αποφεύγεται η επιπλοκή της ιώσεως, που συνεπάγεται μεγαλύτερες ταλαιπωρίες.

Ακόμα, μπορείτε να μειώσετε τα αλλεργιογόνα με ορισμένους απλούς τρόπους, όπως με τη χρήση ιονιστή ή κλιματιστικού, χρήση εξαεριστήρων σε κλειστούς χώρους και χρήση απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε. Σκουπίζετε και ξεσκονίζετε συχνά, αλλάζετε μαξιλαροθήκες και μαξιλάρια, πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες με απαλό απορρυπαντικό ή απορρυπαντικό από φυσικό σαπούνι και μην κυκλοφορείτε έξω τις ημέρες και ώρες που η γύρη είναι πιο πυκνή.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως πλύσεις στη μύτη μπορούν να κάνουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, ακόμη και προληπτικά.