Αν ο βήχας των τελευταίων ημερών δεν αφήνει ούτε εσάς ούτε τους υπόλοιπους σε ησυχία, δοκιμάστε μερικά γιατρικά της φύσης. Είναι εντελώς ακίνδυνα, εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά και καταναλώνονται σε κανονικές δόσεις, χωρίς υπερβολές.

Το θυμάρι είναι επίσημα εγκεκριμένο από τους Γερμανούς για τη θεραπεία του βήχα, των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού, της βρογχίτιδας και του κοκίτη, ενώ τα φύλλα του περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα. Τα φλαβονοειδή χαλαρώνουν τους μύες της τραχείας και μειώνουν τη φλεγμονή, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα. Ανακατέψτε δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα βρασμένο νερό, σκεπάστε και αφήστε για 10 λεπτά. Σουρώστε και πιείτε.

Αν βράσετε λίγο λιναρόσπορο σε νερό θα έχετε ένα παχύ τζελ, το οποίο μαλακώνει το λαιμό και το βρογχικό σύστημα. Συνδυάστε το με μέλι και λεμόνι, τα οποία δρουν σαν ήπια αντιβιοτικά, για να ενισχύσετε την καταπραϋντική δράση του σιροπιού. Βράστε 2 ή 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο σε μία κούπα νερό μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Στη συνέχεια στραγγίστε και προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μέλι και άλλες 3 χυμό λεμονιού. Καταναλώστε μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα κάθε φορά.

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε τσάι με μαύρο πιπέρι, που διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή βλέννας. Εάν συνδυαστεί και με μέλι, το οποίο καταπραΰνει φυσικά το βήχα, έχει σημαντικά αποτελέσματα. Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκο, μαύρο πιπέρι τριμμένο και δύο κουταλιές της σούπας μέλι σε μια κούπα. Γεμίστε την με βρασμένο νερό και σουρώστε μετά από 15 λεπτά. Ενδείκνυται στις περιπτώσεις υγρού βήχα.