Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσβάλουν μικρούς και μεγάλους και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα, από τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις αντιμετωπίσουμε, είτε με σκευάσματα του εμπορίου, είτε με παραδοσιακές μεθόδους.

Ένας από αυτούς είναι η θεραπεία με ξύδι. Πρόκειται για την αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη θεραπεία, απαιτεί όμως περισσότερες επαναλήψεις. Απλώστε το σε στεγνά μαλλιά σε όλο το κεφάλι, σε μεγάλη ποσότητα και τυλίξτε το με μεμβράνη ή νάιλον σκουφάκι. Αφήστε το 20 λεπτά και ξεβγάλτε με κρύο νερό. Μην λουστείτε και μην ανησυχείτε για τη μυρωδιά, η οποία θα φύγει γρήγορα. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται.

Για την πρόληψη, μπορείτε να αναμίξετε μισό μέρος σαμπουάν και μισό μέρος ξύδι και να λούζετε με αυτό τα μαλλιά σας. Θα πρέπει να γνωρίζεται πως μπορεί να παρουσιαστεί κάποιο τσούξιμο, εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο ή τραυματισμένο από το πολύ ξύσιμο, καθώς και να δακρύζουν τα μάτια σας στην αρχή. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, αφαιρέστε το με λούσιμο και κρύο νερό και ακολουθήστε άλλα μέθοδο.

Άλλη μία θεραπεία είναι αυτή με λεμόνι και σόδα. Έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στις ψείρες. Μάλιστα, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στα κατοικίδιά σας για να τα απαλλάξετε από τα παράσιτα. Αναμίξτε ίση ποσότητα φρεσκοστυμμένου και σουρωμένου χυμού λεμονιού με ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας, ανακατεύοντας μέχρι να αναμιχθούν καλά και απλώστε σε όλο το κεφάλι και το μήκος των μαλλιών. Τυλίξτε το κεφάλι με νάιλον σκουφάκι ή μεμβράνη και αφήστε το για 3-4 ώρες.