Η διαδικασία φροντίδας που χρειάζονται τα εμφυτευματα δεν διαφοροποιείται από την περιποίηση που απαιτούν τα φυσικά σας δόντια για να διατηρούνται υγιή και καθαρά.

 

Μπορεί τα τεχνητά δόντια να μην απειλούνται από τις συνήθεις νόσους των φυσικών δοντιών, αλλά ο επιμελής καθαρισμός επιβάλλεται για τη διατήρηση της υγείας της οδοντοστοιχίας.

 

Γιατί πρέπει τα εμφυτεύματα να διατηρούνται καθαρά

 

Αν ο ασθενής που έχει οδοντικά εμφυτεύματα δεν δείξει συνέπεια στη φροντίδα της στοματικής κοιλότητας, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης περιεμφυτευματικών νόσων. Αυτές οι νόσοι ευνοούνται -μεταξύ άλλων- με την παρουσία της περιοδοντίτιδας, την πλημμελή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και τον διαβήτη. Η συγκέντρωση διαφόρων μικροβίων γύρω από τα εμφυτεύματα δημιουργεί με το πέρας του χρόνου φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών. Τις περιεμφυτευματικές νόσους συνιστούν η περιβλεννογονίτιδα και η περιεμφυτευματίτιδα.

 

Περιβλεννογονίτιδα

 

Περιβλεννογονίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από τα εμφυτεύματα και επηρεάζει τα ούλα και τον βλεννογόνο. Προκαλείται από τη συσσώρευση μικροβίων στην περιοχή πάνω από το εμφύτευμα όπου η θήκη έρχεται σε επαφή με τα ούλα. Τα ούλα που πάσχουν από περιβλεννογονίτιδα γίνονται εξαιρετικά ευαίσθητα και ματώνουν. Αν η φλεγμονή δεν θεραπευτεί, η περιβλεννογονίτιδα εξελίσσεται σε περιεμφυτευματίτιδα.

 

Περιεμφυτευματίτιδα

 

Η περιεμφυτευματίτιδα αποτελεί την εξέλιξη της φλεγμονής που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα εμφυτεύματα και επηρεάζει το οστό της γνάθου. Η επέκταση της φλεγμονής μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του οστού που περιβάλλει τα εμφυτεύματα. Αν η νόσος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, το εμφύτευμα που πάσχει δεν συγκρατείται και πέφτει. Η περιεμφυτευματίτιδα για να θεραπευτεί σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Πώς να φροντίζετε σωστά τα εμφυτεύματα

 

Επιλέξτε κατάλληλη οδοντόβουρτσα

 

Διαλέξτε μία οδοντόβουρτσα που φέρει την ένδειξη «μαλακή», είτε σας εξυπηρετεί συμβατική είτε ηλεκτρονική. Μην προμηθεύεστε σκληρή επειδή οι σκληρές ίνες είναι πιθανό να προκαλέσουν φθορές στο σμάλτο των δοντιών σας.

 

Βουρτσίστε για 2 λεπτά, 3 φορές την ημέρα

 

Αφιερώστε 2 λεπτά για κάθε βούρτσισμα των δοντιών σας. Η βιασύνη δεν ωφελεί την υγεία των δοντιών σας γι αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο που τα πλένετε. Τα δόντια, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για εμφυτεύματα, χρειάζονται καθαρισμό 3 φορές την ημέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

 

Σταματήστε σήμερα το κάπνισμα!

 

Η κακή συνήθεια του τσιγάρου εκτός του ότι αφαιρεί χρόνια από τη ζωή σας, επιδρά αρνητικά στην υγεία της οδοντοστοιχίας σας. Η νικοτίνη ευθύνεται για τις καφέ κηλίδες που «βάφουν» τις επιφάνειες των δοντιών, που όμως δεν απομακρύνονται με το βούρτσισμα και εισχωρούν στο σμάλτο.

 

Προγραμματίστε τα ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε τα φυσικά και τεχνητά δόντια σας υγιή; Πηγαίνετε στον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών και της στοματικής σας κοιλότητας κάθε 6 μήνες. Αν ακολουθείτε τις συμβουλές του, τότε θα καταφέρετε να τα διατηρήσετε υγιή για πάντα.