Τα αντηλιακά προϊόντα https://www.propharmacy.gr/kat/antiliaka-proionta/ αποτελούν για όλους μας ένα απαραίτητο μέσο, αν θέλουμε να παρέχουμε στην επιδερμίδα μας την προστασία που χρειάζεται, κάθε φορά που εκτίθεται στις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

Ακόμα και σήμερα που η πρόσβαση στην ενημέρωση είναι πιο εύκολη από ποτέ, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τη χρήση και τη λειτουργία των αντηλιακών. Έτσι, πολλοί πιστεύουν πως η χρήση του αντηλιακού πρέπει να γίνεται μόνο στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος. Αυτό ισχύει μόνο όταν κάποιος φοράει ρούχα από ύφασμα με ειδικά αντηλιακά φίλτρα.

Τα κοινά ρούχα απορροφούν την UV όσο και ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας κάτω από 10, κάτι που σημαίνει πως αφήνουν μεγάλο μέρος της να περνάει στο δέρμα.

Τα σκούρα υφάσματα με σφιχτή πλέξη είναι πιο απορροφητικά (για αυτό και όταν τα σηκώνετε ψηλά στο φως, δεν «φεγγίζουν» καθόλου). Για μεγαλύτερη σιγουριά θα πρέπει να απλώνετε αντηλιακό σε όλο το σώμα σας, ειδικά αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ηλιακό έγκαυμα (λευκό δέρμα που εύκολα «καίγεται» ή δύσκολα μαυρίζει, με γαλάζια μάτια και/ή ξανθά ή κόκκινα μαλλιά).

Επίσης, πολλοί πιστεύουν πως τα λεγόμενα αδιάβροχα αντηλιακά αντέχουν όλη τη μέρα. Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχουν εντελώς αδιάβροχα (waterproof) αντηλιακά. Υπάρχουν σκευάσματα που είναι ανθεκτικά στο νερό (water-resistant) και καθυστερούν να φύγουν από το δέρμα κατά την εφίδρωση ή το κολύμπι. Η επανάληψη της εφαρμογής στα water-resistant προϊόντα μπορεί να γίνεται κάθε 3-4 ώρες, εκτός κι αν κάποιος κολυμπήσει ή ιδρώσει πολύ.