Ο όρος «φλεβίτιδα» περιγράφει την εμφάνιση μεγάλων κιρσών στα πόδια, που έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν προβλήματα φλεβικής ανεπάρκειας. Δεν συνιστά ιατρική ονομασία κάποιας πάθησης και στις μέρες θεωρείται αδόκιμος, γι αυτό τείνει να εγκαταλειφθεί.

 

Όσοι χρησιμοποιούν τη λέξη «φλεβίτιδα» σήμερα εννοούν τα αισθητικά προβλήματα που προκαλεί στα πόδια τους η φλεβική νόσος. Είναι γεγονός πως πολλοί ασθενείς με κιρσούς δεν γνωρίζουν ότι έχουν φλεβολογικό πρόβλημα, καθώς τυχαίνει να μην νιώθουν καμία ενόχληση.

 

Με συμπτώματα ή χωρίς, οι κιρσοί αποτελούν εκδηλώσεις δεύτερου σταδίου της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Δεν συνιστούν επικίνδυνη πάθηση στη συνηθισμένη τους μορφή, αλλά συμβαίνει να προκαλούν αισθητικό πρόβλημα που κινητοποιεί τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία. Οι παραμελημένοι, χρόνιοι και πολύ διεσταλμένοι επιφανειακοί κιρσοί όμως, μπορεί να δημιουργήσουν φλεβική ανεπάρκεια.

 

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

 

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι η χρόνια διαταραχή που εντοπίζεται στην επιστροφή του φλεβικού αίματος των ποδιών προς την καρδιά. Όταν το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρα του ασθενούς, δημιουργεί αλλοιώσεις στις πιο χαμηλές περιοχές, οιδήματα και φλεβικά έλκη.

 

Οι ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και αντιμετωπίζουν ζητήματα αισθητικά στο δέρμα των ποδιών τους, εξαιτίας των μόνιμων σημαδιών.

 

Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να προληφθεί αν ο ασθενής προνοήσει και κινητοποιηθεί για να λάβει θεραπεία για τους κιρσούς έγκαιρα.

 

Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες για τους κιρσούς

 

Η θεραπεία των κιρσών γίνεται με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα και προσφέρουν άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στα πόδια.

 

Η μέθοδος της Σκληροθεραπείας δύναται να θεραπεύσει όλα τα είδη των κιρσών και εφαρμόζεται στο ιατρείο χωρίς τομές ή αναισθησία, με απόλυτη ασφάλεια. Ο χειρουργός με την καθοδήγηση υπερήχων, εισάγει στον αυλό της φλέβας ειδικές ουσίες και αφρούς που νεκρώνουν χημικά τις παθολογικές φλέβες.

 

Η θεραπεία με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες γίνεται σε κλινική διότι απαιτεί τοπική αναισθησία. Με τη μέθοδο αυτή εισάγεται μέσα στην παθολογική φλέβα μια ίνα λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων μέσω της οποίας  χορηγείται θερμική ενέργεια που την καυτηριάζει. Η φλέβα στη συνέχεια νεκρώνεται και απορροφάται από τον οργανισμό.

 

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται με τη χρήση ενδοφλεβικής κόλλας. Ο χειρουργός με τη βοήθεια υπερήχων και τη χρήση ενός λεπτού καθετήρα, εισάγει στη φλέβα μικροποσότητα από την ειδική κόλλα. Μέσα σε δευτερόλεπτα η παθολογική φλέβα κλείνει και απορροφάται από τον οργανισμό καθώς περνάει ο καιρός. Η θεραπεία με την χρήση κόλλας δεν απαιτεί αναισθησία και είναι ασφαλής.