Όταν ο βήχας είναι έντονος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εξασθενεί τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών και συνήθως κάνει την εμφάνισή του τους χειμερινούς μήνες.

Η αντιμετώπιση του βήχα πρέπει να είναι άμεση, αφού σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες. Ας δούμε κάποιες από τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε άμεσα. Όταν ο βήχας γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικός, είναι απαραίτητη η καλή ενυδάτωση και η λήψη άφθονων υγρών, που βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεμάτων και στη διευκόλυνση της αποβολής τους. Εξίσου απαραίτητο κρίνεται και το φρεσκάρισμα του αέρα μέσα στο σπίτι, ώστε να μην ξηραίνεται ο λαιμός και να διευκολύνεται η αναπνοή.

Η εφύγρανση της ατμόσφαιρας βοηθάει σε πολλές περιστάσεις, ειδικά όταν εμφανίζεται λαρυγγίτιδα, οπότε και πρέπει να παραμείνετε για αρκετά λεπτά στο μπάνιο με κλειστή την πόρτα και με το ζεστό νερό να τρέχει, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί, που θα καταπραΰνουν τον πόνο και τον ερεθισμό.

Όσοι καπνίζετε, θα πρέπει να διακόψετε αμέσως το κάπνισμα και να αποφεύγετε την παραμονή σε χώρους με καπνίζοντες, κάτι που άλλωστε ισχύει και για όσους δεν καπνίζουν, αφού και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και να επιδεινώσει την κατάσταση. Καταναλώστε άφθονα υγρά, που ενυδατώνουν τον οργανισμό και προτιμήστε ζεστά αφεψήματα σε συνδυασμό με μέλι, για να μαλακώσετε το λαιμό σας.