Η βιταμίνη D προσφέρεται στον άνθρωπο εντελώς δωρεάν, αφού τη συνθέτει με απόλυτα φυσικό τρόπο ο οργανισμός μας όταν το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Η πρόσληψη της σε ικανοποιητικά επίπεδα προφυλάσσει από μια σειρά σοβαρών ασθενειών και παθήσεων όπως είναι το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου.

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή ουσία με δύο μορφές (μεταβολίτες), την εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2), η οποία περιλαμβάνεται στις τροφές και τη χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), η οποία παράγεται στο δέρμα μέσω της έκθεσης του στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Στην πραγματικότητα είναι μία προ-στεροειδή ορμόνη, η οποία έχει άμεση δράση στα γονίδια μας. Το τελικό προϊόν του μεταβολισμού της είναι η καλσιτριόλη (1,25-dihydroxyvitamin D). Αυτή η σεκοστεροειδής ορμόνη αλληλοεπιδρά με περισσότερα από 2,500 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα. Η παρουσία της βιταμίνης του ήλιου είναι απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του DNA. Εκεί υπάρχουν αποθηκευμένες όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται τα κύτταρα μας για να επιβιώσουν, ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν κάθε φορά.

Για παράδειγμα τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού που έχουν καταγεγραμμένη την πληροφορία στο DNA τους για την αντιμετώπιση του βακίλου της φυματίωσης, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν, εάν δεν υπάρχει η βιταμίνη D.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης ουσίας διεκπεραιώνεται από υποδοχείς που ρυθμίζουν πάνω 2,500 γονίδια. Αυτά κωδικοποιούν πολλές πρωτεΐνες και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση, τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.