Ο σύγχρονος τρόπος ζωής θέλει τον περισσότερο κόσμο να είναι πολλές ώρες της ημέρας μέσα σε κλειστούς χώρους, αποφεύγοντας έτσι την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνθέσει την απαραίτητη ποσότητα σε βιταμίνη D, η οποία του είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. 

Η  χώρα μας ειδικότερα και η Μεσόγειος γενικότερα είναι μία ηλιόλουστη περιοχή, αλλά οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως τα επίπεδα της βιταμίνης του ήλιου είναι πολύ χαμηλότερα από τα φυσιολογικά σε όσους κατοικούν στο συγκεκριμένο τμήμα της γης. Μάλιστα, το 58% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη της συγκεκριμένης ουσίας, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Οι κυριότερες επιπλοκές που προκαλούνται στον ανθρώπινο οργανισμό όταν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, είναι η αυξημένη συχνότητα πτώσεων και συνοδών καταγμάτων, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, ενώ και τα επίπεδα του φωσφόρου και του ασβεστίου είναι χαμηλά. Ακόμα, δημιουργείται η πάθηση της ραχίτιδας στα παιδιά, με συνέπεια την παραμόρφωση των οστών και την καθυστέρηση της ανάπτυξης, ενώ οι ηλικιωμένοι πάσχουν συχνά από οστεομαλακία και οστεοπόρωση.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι έχουν σκούρο δέρμα (η μελανίνη δρα σαν φίλτρο στην απορρόφηση της UVB ακτινοβολίας) και αυτοί με ελάχιστη ή μηδενική έκθεση στον ήλιο. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν όσοι εργάζονται τα βράδια ή βρίσκονται τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε κλειστούς χώρους και όσοι καλύπτουν με τα ρούχα τους για διαφόρους λόγους το πρόσωπο και τα χέρια τους.