Οι ψείρες μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, πέρα από αυτό, αν δεν υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μπορούν να μεταφερθούν και στο τριχωτό της κεφαλής μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων.

Οι θηλυκές ψείρες γεννούν αυγά, τις γνωστές κόνιδες, οι οποίες κολλούν στη ρίζα των μαλλιών. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμοκρασία που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι ιδανική για την εκκόλαψή τους. Οι κόνιδες χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα επτά έως δέκα ημερών προκειμένου να εκκολαφθούν.

Η καθαριότητα των μαλλιών δεν επηρεάζει τις ψείρες, καθώς εντοπίζονται και σε καθαρά και σε βρώμικα μαλλιά. Ακόμη, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, το γεγονός πως δεν παίζει ρόλο το μήκος των μαλλιών, αφού ψείρες μπορούν να κολλήσουν και τα αγοράκια που έχουν πολύ κοντά μαλλιά (αν και σε μικρότερη συχνότητα από αυτά που έχουν μακριά κόμη). Γενικά όλα τα παιδάκια που πηγαίνουν σχολείο μπορούν εύκολα να κολλήσουν ψείρες, καθώς κάθονται και παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Αν θέλετε να προλάβετε τις ψείρες, μπορείτε να ακολουθήσετε συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Θα πρέπει να έχετε ενημερώσει το παιδί σας, έτσι ώστε να μην μοιράζεται καπέλα, κασκόλ, χτένες, τσιμπιδάκια και άλλα προσωπικά αντικείμενα, μέσω των οποίων μπορούν να μεταφερθούν εύκολα οι ψείρες. Αν το κοριτσάκι έχει μακριά μαλλιά, καλό θα είναι να του τα μαζεύετε σε αλογοουρά κάθε φορά που ετοιμάζεται για να πάει στο σχολείο.