Οι λέξεις μπορούν να έχουν βλαβερές και καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική ισορροπία κάποιου ανθρώπου. Οι λέξεις μπορούν να αναγκάσουν τους ανθρώπους να πιστέψουν πολλές φορές τα ψέματα που λέγονται άδικα και αβάσιμα για τους ίδιους. Η συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση είναι θα λέγαμε η σκόπιμη υποτίμηση ενός ανθρώπου από κάποιον άλλον, προκειμένου αυτός που εκτοξεύει όλα εκείνα τα αρνητικά σχόλια, να ανυψωθεί με έναν έμμεσο τρόπο, σε βάρος του άλλου. 

Τα αρνητικά μηνύματα που μπορεί να εισπράξει ο αποδέκτης μέσω της συναισθηματικής κακοποίησής του είναι σίγουρα ψευδή και αναληθή και αποτελούν εμπόδιο για την αυτογνωσία και τον αυτοέλεγχο του κάθε ατόμου. Πολλοί είναι αυτοί λοιπόν που απευθύνονται σε κάποιο κέντρο προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν αυτό το κρίσιμο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Και είναι αλήθεια πως η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, αλλά όλες έχουν το ίδιο καταστροφικό αντίκτυπο.

Η συναισθηματική κακοποίηση θα λέγαμε πως μπορεί να προκύψει με τη μορφή ενός μοναδικού, τραυματικού συμβάντος. Ωστόσο, παρατηρείται συχνότερα ως ένα σταθερό μοτίβο συμπεριφοράς ενός ατόμου απέναντι στο άλλο. Και ελλείψει των άλλων πιθανών μορφών κακοποίησης, μερικοί άνθρωποι μπορούν εσφαλμένα να αμφιβάλλουν για την ύπαρξη μιας καταχρηστικής συμπεριφοράς. Διότι τα “σημάδια” της συναισθηματικής κακοποίησης είναι πραγματικά και βρίσκονται εσωτερικά.

Μερικοί άνθρωποι διδάσκονται ως παιδιά να “ξεπεράσουν” ή “να προχωρήσουν” από τις πιθανές σκληρές λέξεις ή ενέργειες που μπορεί να τους έχουν στιγματίσει, αλλά κανένας δεν τους συμβούλεψε για το πως πραγματικά θα το καταφέρουν αυτό. Όπως επίσης κανένας δεν τους προετοίμασε για τον τεράστιο πόνο που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν αυτές οι σκληρές λέξεις. Με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να έχουν συμβιώσει μαζί με τον ίδιο τους τον πόνο και δεκαετίες αργότερα, να αδυνατούν ακόμη να επιλύσουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα της ψυχικής τους υγείας.

Η συναισθηματική κακοποίηση έχει θα λέγαμε μακροπρόθεσμα και επιβλαβή αποτελέσματα για τον κάθε αποδέκτη της. Επειδή δεν είναι εύκολα εμφανής η ύπαρξή του, δεν μπορεί να αναγνωριστεί και να επισημανθεί εύκολα. Και αν λοιπόν η συναισθηματική κακοποίηση είναι δύσκολο να αναγνωριστεί σαν πρόβλημα, εξίσου δύσκολη είναι και η παραδοχή της από το άτομο. 

Πως μπορείτε να διακρίνετε ποιες ενέργειες ήταν πραγματικά καταχρηστικές απέναντί σας; Το να προσπαθήσεις να προσδιορίσεις την συναισθηματική κακοποίηση, δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία, ειδικά στις περιπτώσεις που κάποιο άτομο έχει μεγαλώσει με αυτήν και η κατάσταση αυτή έχει αποκτήσει μια αίσθηση “κανονικότητας” στην αντίληψή του. Δεν κρίνατε το καταχρηστικό γεγονός του παρελθόντος ως ασυνήθιστο, με αποτέλεσμα αυτές οι συμπεριφορές που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα να σας φαίνονται φυσιολογικές. 

Μπορεί λοιπόν να μην είστε σε θέση να διακρίνετε τη συναισθηματική κακοποίηση στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, αλλά είστε ο μόνος που μπορεί να την εντοπίσει. Κανένας από εμάς δεν έχει τις τέλειες διαπροσωπικές σχέσεις, όλοι μας έχουμε νιώσει τον πόνο και την απογοήτευση και όλοι μας έχουμε ενεργήσει με θυμό και έχουμε χάσει την ψυχραιμία απέναντι σε κάποιον άλλον. Όμως, εάν παρατηρήσετε πως αυτές οι ενέργειες έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και συχνότητα, προσπαθώντας συνεχώς να σας απαξιώσουν και να σας ντροπιάσουν, τότε πολύ πιθανόν να έρχεστε αντιμέτωποι με περιστατικά συναισθηματικής κακοποίησης. 

Μην αφήνετε το πρόβλημα να διαιωνιστεί. Η συναισθηματική κακοποίηση είναι υπαρκτή και βλάπτει την ψυχική υγεία αρκετών ανθρώπων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν λύσεις. Εντοπίζοντας το πρόβλημα από την αρχή του, θα μπορέσετε να το εξαλείψετε, δίνοντας ένα τέλος σ αυτόν τον φαύλο κύκλο συναισθηματικής και ψυχικής βίας.