Υπάρχουν διάφορες ασθένειες, οι οποίες σε μεγάλο ή μικρό βαθμό έχουν άμεση σχέση με την επάρκεια που έχει ο οργανισμός μας σε βιταμίνη D. Ας δούμε ποιες είναι οι κυριότερες περιπτώσεις που χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού για να αποκαταστήσουμε άμεσα τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό μας.

Οι διάφορες μορφές γρίπης εμφανίζονται πιο εύκολα σε άτομα μικρής ή μεγάλης ηλικίας, τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Η χορήγηση της συγκεκριμένης βιταμίνης μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος κυρίως σε άτομα παιδικής και νεαρής ηλικίας.

Η βιταμίνη του ήλιου παράγει 200 ​​έως 300 διαφορετικά αντιμικροβιακά πεπτίδια στο ανθρώπινο σώμα, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες. Στην ουσία δηλαδή, λειτουργεί ως ένα αντιβιοτικό, αντιβακτηριακό και αντιϊκό φάρμακο.

Η μυϊκή αδυναμία είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που εμφανίζουν άτομα, τα οποία δεν έχουν στον οργανισμό τους τα επίπεδα της βιταμίνης D που χρειάζονται. Η μεγαλύτερη αδυναμία αφορά τους σκελετικούς μύες. Σε άλλη περίπτωση κάποια συνθετικά ανάλογα της βιταμίνης του ήλιου βρέθηκαν χρήσιμα στη θεραπεία της ψωρίασης.

Άτομα με χρόνιες παθήσεις των νεφρών αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να παράγουν τη δραστική μορφή της συγκεκριμένης βιταμίνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής που είναι πλούσια σε ασβέστιο έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της νεφρικής οστικής νόσου και να ρυθμιστούν τα επίπεδα της παραθυρεοειδούς ορμόνης.