Οι ψείρες αποτελούν μία απειλή κυρίως για τις μικρές ηλικίες, αλλά αρκετές φορές μπορούν να μολύνουν και τους ενήλικες. Στις μέρες μας κυκλοφορούν δεκάδες προϊόντα για την αντιμετώπιση και την εξόντωσή τους.

Το συγκεκριμένο παράσιτο ικανοποιεί την πείνα του, ρουφώντας αίμα και προκαλώντας έντονο αίσθημα κνησμού. Οι ψείρες που εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, δεν προσβάλλουν άλλο μέρος του σώματος. Ο έλεγχος του κεφαλιού, κυρίως πίσω από τα αυτιά και στο ύψος του αυχένα, είναι απαραίτητος για να τις εντοπίσετε εγκαίρως.

Το ίδιο ισχύει και για τις κόνιδες, τα αυγά που εναποθέτουν οι θηλυκές ενήλικες ψείρες στις ρίζες των μαλλιών. Έχουν λευκό ή καφέ χρώμα. Σε σύγκριση με την πιτυρίδα έχουν πιο απλωτή όψη και είναι αγκιστρωμένες πάνω στις τρίχες. Μετά από περίπου 7-10 ημέρες ανοίγουν και γίνονται πρώτα νύμφες και στη συνέχεια (μετά από άλλες 10 μέρες) ενήλικες ψείρες.

Κάθε ψείρα έχει μήκος 2-4 χιλιοστά και τα άκρα της (δαγκάνες ) μοιάζουν με αγκίστρια, που της επιτρέπουν να γαντζώνεται καλά πάνω στα μαλλιά. Αφού ελέγξετε καλά το κεφάλι του παιδιού σας, προχωρήστε αμέσως στην αγωγή. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας και προμηθευτείτε ειδικά αντιπαρασιτικά φάρμακα, που είναι διαθέσιμα με τη μορφή σαμπουάν, ζελέ ή σκόνης, και δρουν πάνω στα νευρικά κύτταρα των ψειρών, επιφέροντάς την παράλυση και τελικά θάνατο.

Τα πιο αποτελεσματικά ενεργά συστατικά είναι οι φυσικές πυρεθρίνες και τα συνθετικά παράγωγά τους, όπως η περμεθρίνη και το μαλαθείο.