Ο βήχας είναι μία κατάσταση που ταλαιπωρεί κάθε ηλικιακή ομάδα και μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και με πολλές μορφές. Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Ορισμένα φάρμακα για την πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια ίσως έχουν ως ανεπιθύμητη παρενέργεια το χρόνιο ξηρό βήχα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει συχνά, ενώ αντιμετωπίζεται με τη διακοπή του συγκεκριμένου φαρμάκου και τη ρύθμιση της πίεσης με κάποιο φάρμακο άλλης κατηγορίας. Εφόσον κρυολογήσατε και στη συνέχεια τα συμπτώματα υποχώρησαν αλλά παρέμεινε ο βήχας, αυτό συμβαίνει επειδή ο βλεννογόνος του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος έχει γίνει υπερευαίσθητος και οι υποδοχείς του βήχα εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς λόγο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βήχας μετά από ένα κρυολόγημα διαρκεί για μία εβδομάδα, το πολύ δέκα μέρες. Εφόσον αυτό το διάστημα παρατείνεται, αυτό συμβαίνει λόγω μεγαλύτερης ευαισθησίας των βρόγχων. Tο μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι υπομονή, ενώ ίσως χρειαστεί μία επίσκεψη στον πνευμονολόγο, ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο του άσθματος.

Tα αντιβηχικά δεν θεραπεύουν, αλλά καλύπτουν την αιτία του βήχα, με αποτέλεσμα να απαγορεύονται στη χρόνια βρογχίτιδα και στο άσθμα. O γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος για τη χορήγησή τους, αφού πρώτα αποκλείσει το ενδεχόμενο ο βήχας να σχετίζεται με αυτές τις δύο νόσους. Τέλος, τα αποχρεμπτικά δεν λειτουργούν πάντα. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόκληση απόχρεμψης είναι η λήψη άφθονων υγρών που ρευστοποιούν τις βλέννες και διευκολύνουν την αποβολή τους.