Πολλές φορές ο βήχας προκαλείται από κάποια ενόχληση του οργανισμού και «φεύγει» μόλις μέσα σε λίγα λεπτά. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις, κατά τις οποίες το πρόβλημα είναι πιο έντονο και χρειάζεται να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Όταν ο βήχας συνοδεύεται από φλέματα, τα οποία έχουν πρασινοκίτρινο χρώμα, ίσως χρειαστείτε μια εξέταση από πνευμονολόγο για να εξακριβωθεί αν αυτό σχετίζεται με κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Ένας βήχας που συνοδεύεται από φλέματα μπορεί να οφείλεται σε μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται καλή καθαριότητα της μύτης.

Αν όμως οφείλεται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη (πνευμονία) και συνοδεύεται από υψηλό πυρετό για διάστημα δύο ή τριών ημερών, μαζί με αδυναμία, τότε ίσως υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα στους πνεύμονες και χρειάζεται συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί σε περίπτωση που το άτομο που πάσχει από αυτό το σύμπτωμα είναι και καπνιστής.

Το κατά πόσο χρειάζεται να πάρετε ή όχι ένα αντιβηχικό σιρόπι, αλλά και το είδος αυτού, είναι κάτι που θα το πράξετε μόνο έπειτα από τη συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Πολλές φορές οι βιαστικές κινήσεις έχουν φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Το αντιβηχικό σιρόπι συμβάλλει στην ανακούφιση από τον ξερόβηχα (μη παραγωγικό βήχα) και το αποχρεμπτικό ή βλεννολυτικό βοηθά όταν ο βήχας είναι παραγωγικός (με φλέματα). Στην ουσία και τα δύο καλύπτουν τα συμπτώματα που έχει αυτή η κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, τα αποχρεμπτικά ή βρογχοδιασταλτικά σιρόπια βοηθούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και στην απομάκρυνσή τους από τους πνεύμονες.