Το σιρόπι για το βήχα αποτελεί την πιο συνηθισμένη επιλογή μικρών και μεγάλων, για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχοντας ως κύριο στόχο να μειώσουν τη διάρκεια και την ένταση του βήχα, αλλά και τον ερεθισμό και τον πόνο που τους προκαλεί.

Στα φαρμακεία υπάρχουν δεκάδες προϊόντα για το βήχα, ενώ τα νέας γενιάς σκευάσματα περιέχουν βελτιωμένη σύνθεση με περισσότερα φυσικά συστατικά. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές σπιτικές συνταγές για την καταπολέμηση του βήχα. Ακολουθεί μία συνταγή για ένα πολύ δραστικό τρόπο απομάκρυνσης της βλέννας από τους πνεύμονες, η οποία ωστόσο αντενδείκνυται για τα μικρά παιδιά.

Θα χρειαστείτε: μία κουταλιά της σούπας ρίζα μολόχας, μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, μία γεμάτη κουταλιά της σούπας φασκόμηλο, ένα λεμόνι κομμένο σε φέτες, ένα φλιτζάνι νερό και ένα φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη. Βάζετε το νερό σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και την βράζετε μέχρι να λιώσει, ενώ στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά ένα προς ένα και ανακατεύετε καλά.

Ύστερα, τα βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να καθίσει για 15 λεπτά. Έπειτα το στραγγίζετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι με σφιχτό καπάκι και πίνετε μία κουταλιά της σούπας από αυτό το σιρόπι τρεις φορές την ημέρα μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση του λαιμού σας και να μειωθεί ο βήχας. Πρέπει να το έχετε στο ψυγείο για να μην αλλοιωθεί. Μην υπερβαίνετε την παραπάνω δοσολογία.