Ο πονόλαιμος είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση για μικρούς και μεγάλους. Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποί ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα, τα οποία έχουν άμεση δράση και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι παστίλιες, τα σιρόπια, τα στοματικά διαλύματα, τα σπρέι και οι κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά. Επιπλέον, συνδυάζονται χωρίς πρόβλημα με όλα τα σπιτικά γιατροσόφια. Αρκεί να τηρούνται πιστά οι οδηγίες χρήσεως και να μη γίνεται υπερκατανάλωση.

Από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όλοι, είναι ότι αποφασίζουμε μόνοι μας για το αν πρέπει να πάρουμε αντιβηχικό σιρόπι, διαλέγοντας μάλιστα και ποιο είναι το κατάλληλο. Υπάρχουν πολλά είδη σιροπιών που το καθένα κάνει για συγκεκριμένες παθήσεις.

Τα σιρόπια για τον πονόλαιμο μαλακώνουν την περιοχή του λαιμού και βοηθούν τον οργανισμό να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να αναρρώσει πιο γρήγορα. Τα αντιβηχικά είναι σιρόπια που δρουν στους μηχανισμούς πρόκλησης του βήχα, αναστέλλοντάς τους. Στοχεύουν στην καταστολή ή τη μείωση του βήχα. Τα σιρόπια αυτά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ξηρού (μη παραγωγικού) βήχα.

Το αν έχουμε ανάγκη από κάποιο σιρόπι και ποιο πρέπει να είναι αυτό, θα το κρίνει μόνο ο γιατρός μας. Εμείς μπορούμε να πίνουμε ζεστά αφεψήματα και να χρησιμοποιούμε τις ειδικές καραμέλες για το λαιμό ή να κάνουμε γαργάρες με στοματικά διαλύματα και αλατόνερο.