Η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για όλες τις ασθένειες ανεξαιρέτως. Αυτό ισχύει και όσον αφορά τη γρίπη. Εφόσον κάποιος γνωρίζει τους κινδύνους που κρύβονται, θα μπορέσει να προφυλαχθεί κατάλληλα, προκειμένου να μην κολλήσει τον ιό, ενώ σε περίπτωση που νοσήσει, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα συμπτώματα.

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι ο πονοκέφαλος (συνήθως είναι απότομος και έντονος), η αδυναμία (συνοδεύεται με κομμάρες και εξάντληση του οργανισμού), ο υψηλός πυρετός που επιμένει για μερικές μέρες, οι ζαλάδες και οι πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις. Στη γρίπη σπάνια έχουμε καταρροή ή μπούκωμα της μύτης, ενώ αντίθετα μπορεί να υπάρχουν πιο συχνά βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και έμετος.

Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν από τέσσερις μέρες έως μία εβδομάδα, ενώ ολοκληρώνουν τον κύκλο τους έπειτα από οκτώ με δέκα ημέρες, οπότε έχουμε και την πλήρη αποκατάσταση της υγείας. Κάποιες βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες

Η σημασία της γρίπης οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα εξάπλωσής της και στη βαρύτητα των επιπλοκών, οι οποίες εμφανίζονται σε περιπτώσεις ατόμων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή σε ανθρώπους που δεν πρόσεξαν τα συμπτώματα και άφησαν την κατάσταση να επιδεινωθεί.

Οι επιπλοκές που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται με κάποια πνευμονία βαριάς μορφής ή βρογχίτιδα.