Το κοινό κρυολόγημα είναι μία κατάσταση που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν φάρμακα για την θεραπεία του, αλλά μόνο για να ανακουφίζουν έως ένα βαθμό τα συμπτώματα που το συνοδεύουν.

Ο ρόλος του γιατρού είναι να υποδείξει βάσει αυτών των συμπτωμάτων την κατάλληλη θεραπεία, που συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς τη χρήση αυτών.

Στα ράφια των φαρμακείων υπάρχουν πολλά και διάφορα αποσυμφορητικά σπρέι, χάπια για τον πόνο και τον πυρετό, αντιϊσταμινικά, σιρόπια για τον βήχα, προϊόντα για εντριβή κ.ά. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιο φαρμακείο. Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη υγρών (6-8 ποτήρια νερό ή χυμό ημερησίως) για τη λίπανση του βλεννογόνου υμένα, ώστε να παραμείνει υγρός και να διευκολύνεται ο καθαρισμός του από τη μύτη.

Καθαρίστε τη μύτη σας με ένα αλατούχο διάλυμα ή με φυσικό ορό και στη συνέχεια φυσήξτε τη. Αποφεύγετε καφέ ή ροφήματα τα οποία περιέχουν καφεΐνη, καθώς και ποτά που περιέχουν αλκοόλ. Αμφότερα μπορούν να οδηγήσουν σύντομα σε αφυδάτωση, εξασθενώντας τον οργανισμό σας.

Ο ασθενής θα πρέπει να σταματήσει να καπνίζει, αφού ο καπνός ερεθίζει περισσότερο τον λαιμό και επιδεινώνει το βήχα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το παθητικό κάπνισμα. Τέλος, οι εισπνοές ατμού μπορεί να ωφελήσουν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και στην ανακούφιση των αεροφόρων οδών, ειδικά εφόσον υπάρχει παραγωγικός βήχας.