Ο βήχας και η αντιμετώπιση του απασχολούν πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να είναι μέρος μιας αυτοπροστατευτικής αντίδρασης που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός. Μπορεί να είναι μια κουραστική και ενοχλητική εμπειρία, αλλά από την άλλη πλευρά αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του μηχανισμού αυτοκαθαρισμού του οργανισμού. Χρησιμεύει κυρίως στον καθαρισμό των αεραγωγών, προστατεύοντας έτσι τους πνεύμονες.

Πρέπει να γνωρίζουμε καλά πως ο βήχας προκαλείται όταν ενεργοποιηθούν οι ειδικοί νεύρο-υποδοχείς στους αεραγωγούς. Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει πως απλά πράγματα όπως ο καπνός, η σκόνη ή τα ψίχουλα της τροφής προκαλούν μια άμεση αντίδραση βήχα. Το οξύ από το στομάχι που ανεβαίνει στον οισοφάγο (γνωστό ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτήν τη φυσιολογική αντίδραση. Το ίδιο συμβαίνει και με το οπισθορινικό στάξιμο εκκρίσεων στην ιγμορίτιδα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού δεν πρέπει να αρχίζετε τα αντιβιοτικά χωρίς λόγο. Το συνηθέστερο αίτιο έντονου βήχα είναι οι ιογενείς λοιμώξεις και τα αντιβιοτικά δεν σας προσφέρουν το παραμικρό όφελος. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα αντιβηχικά δεν θεραπεύουν την αιτία, απλά καλύπτουν τα συμπτώματα.

Έχουν ένδειξη αφότου όμως πρώτα διευκρινιστεί η αιτία. Ειδικά η λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το βήχα μπορεί να παγιδεύσει τα φλέματα και τις ακαθαρσίες στους πνεύμονες, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση άλλων λοιμώξεων. Γι’ αυτό απαγορεύονται σε παθήσεις όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.