Οι βιταμίνες μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα σε πιο μεγάλο ποσοστό στις μέρες μας, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολλές κακές συνήθειες. Μία από αυτές είναι κα το κάπνισμα, το οποίο δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα.

Οι συνέπειες αυτής της βλαβερής συνήθειας δεν είναι μόνο η άσχημη αναπνοή και τα κίτρινα σημάδια στα δόντια και τα δάχτυλα, Με το κάπνισμα ελευθερώνονται και οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν μια σειρά από βλάβες στα κύτταρα. Τα σωματίδια αυτά αποτελούν αιτία εμφάνισης πολλών προβλημάτων, όπως πρόωρης γήρανσης του δέρματος, καρκίνου και διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, καταστρέφουν τα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο, β-καροτένιο, φλαβονοειδή, κατεχίνες), τα οποία αποτελούν τον κύριο μηχανισμό άμυνάς του. Όλοι όσοι καπνίζουν και δεν μπορούν να κόψουν αυτήν την κάκιστη συνήθεια, πρέπει απαραίτητα να τρώνε φαγητά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες Α, C, E, τα καροτενοειδή κ.ά..

Όλες αυτές οι ουσίες δίνουν λύση στο παραπάνω πρόβλημα, αφού ενισχύουν τον αμυντικό μηχανισμό κατά της δράσης των διάφορων καρκινογόνων ουσιών. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να υπάρχει καθημερινά πρόσληψη μεγάλης ποσότητας όλων αυτών, αφού ούτως ή άλλως ο οργανισμός όσων καπνίζουν έχει ελλείψεις.

Οπότε οι καπνιστές πρέπει να λαμβάνουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σχέση με τους μη καπνιστές. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν περισσότερο εκτεθειμένοι στο οξειδωτικό στρες.