Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων και τον ΟΠΑΚΠΑ, διοργάνωσε χθες την εκδήλωση με τίτλο «Ντόπιοι, Σπορά & Λουκουμάδες», στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα.
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Δήμητρα Αστάρα και απηύθυναν χαιρετισμό τόσο ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Κώστας Δερλός, όσο και ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος.

Μέχρι μερικές δεκαετίες πριν, μετά από την φθινοπωρινή σπορά οι γεωργοί καλούσαν τους συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους και τους κερνούσαν λουκουμάδες. Το παραδοσιακό αυτό έθιμο κάθε χρόνο αναβιώνει ο Σύλλογος Ντόπιων «Ο Ενιπέας». Τις προηγούμενες χρονιές αναβίωση πραγματοποιήθηκε στη Βαμβακού.
Φέτος, η γιορτή έγινε στην πόλη των Φαρσάλων, σε διήμερη βάση, ξεκίνησε από την προηγούμενη μέρα, όταν τα μέλη του συλλόγου συγκεντρώθηκαν για να κάνουν το ζυμάρι και ολοκληρώθηκε την επομένη με τα χορευτικά.
Η εκδήλωση περιελάμβανε:
α) Γνωριμία με τους παρευρισκόμενους και ενημέρωση για το έθιμο,
β) Προβολή φωτογραφιών σχετικά με το έθιμο,
γ) Προβολή του τρόπου παρασκευής του λουκουμά από κυρίες – μέλη του συλλόγου,
δ) Παρασκευή λουκουμάδων στον εξωτερικό χώρο και προσφορά αυτών σε όλους τους παρευρισκόμενους και
ε) Συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του συλλόγου

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
Α. Το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Ντόπιων ο Ενιπέας
Β. Το παιδικό τμήμα «Παναγία Σπηλιώτισσα» του Συλλόγου Αργιθεατών
Γ. Το εφηβικό τμήμα Βαμβακούς
Δ. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
Ε. Το χορευτικό τμήμα του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ
Επίσης, τονίστηκε ιδιαίτερα από την Πρόεδρο του Συλλόγου ότι η συμμέτοχη των εθελοντριών γυναικών στην παρασκευή λουκουμάδων επιβεβαιώνει τη βασική αρχή του Συλλόγου ότι η επιτυχία εξαρτάται πάντα από την ενεργή συμμετοχή των μελών του αλλά και άλλων Συλλόγων, καθώς και τη συνεργασία Πολιτιστικών Συλλόγων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βασικό στόχο τα παραδοσιακά έθιμα να παραμένουν ζωντανά και ενεργά, ενώ ο Δήμαρχος εμφατικά σημείωσε ότι θεωρεί εθελοντές με σπουδαία δράση όλους τους συμμετέχοντες στις πολλαπλές εκδηλώσεις του Δήμου, οι οποίες έχουν πάντα χαρακτήρα επιβεβαίωσης της παράδοσης, των ηθών και εθίμων του τόπου, καλώντας τη νεολαία σε διαρκή συμμετοχή, ως θετική προοπτική για τον τόπο και τον Δήμο μας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πλήθος κόσμου και επισήμων.
Στο τέλος της εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου Δήμητρα Αστάρα πρόσφερε αναμνηστικά στον πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων Κώστα Δερλό και στους επικεφαλής του κάθε συλλόγου.
Ακολούθησε γλέντι για τους παρευρισκόμενους με μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς.