Στην αποκατάσταση του παλαιού διδακτηρίου του Α΄ Δημοτικού Σχολείου προχωρά ο Δήμος Φαρσάλων με στόχο η πόλη να αποκτήσει ένα αρχαιολογικό μουσείο. Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

Ο Δήμος Φαρσάλων στις κυρίαρχες διεκδικήσεις του, από το 2011 ήδη, συμπεριέλαβε τη διάσωση και αποκατάσταση του παλαιού διδακτηρίου του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων, ενός κτηρίου που για ενενήντα χρόνια δεσπόζει στην καρδιά της πόλης και πορεύθηκε μαζί της σε όλη τη νεότερη ιστορία της. Επιπλέον, θεώρησε ότι το κτήριο αυτό αποτελεί ιδανική στέγη για την Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων, μια χρόνια διεκδίκηση της πόλης που έμενε ανεκπλήρωτη.
Το διπλό αυτό εγχείρημα υπήρξε, ασφαλώς, ιδιαιτέρως απαιτητικό και έως ένα βαθμό φάνταζε μη πραγματοποιήσιμο, δεδομένου ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεγε να δημιουργεί μονάχα μεγάλα μουσεία στα κέντρα ευρύτερων γεωγραφικών περιφερειών και όχι μικρά, τοπικού χαρακτήρα.
 • Ο Δήμος Φαρσάλων αποφάσισε με μεθοδικότητα, γνώση και αποτελεσματικότητα να προχωρήσει στη διεκδίκησή του και το πρώτο βήμα στην πορεία υλοποίησης υπήρξε η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/19081/282/14.04.2012(ΦΕΚΑΑΠΘ145/30.04.2015) με την οποία το κτήριο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων χαρακτηρίστηκε Νεότερο Μνημείο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.
• Εν συνεχεία, με την απόφαση με αριθμό 61/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, αποφασίστηκε η παραχώρηση της χρήσης του κηρυγμένου κτηρίου για 99 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, με αποκλειστικό και απαρέγκλιτο όρο να στεγαστεί εκεί η Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων. Η παραχώρηση έγινε αποδεκτή από το ΥΠΠΟΤ, με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΑΠ/Φ. 04Α-330/26843/573/2012, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση του ΥΠΠΟΤ να στεγάσει εκεί την Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων.
• Κατόπιν αυτών, ο Δήμος Φαρσάλων προχώρησε στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (στατική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική κλπ) οι οποίες εγκρίθηκαν με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/54245/4728/777/23-02-2016.
• Τώρα, ο Δήμος προχωρά στο τελευταίο βήμα του σχεδιασμού του υποβάλλοντας, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, πρόταση χρηματοδότησης από πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και επανάχρησή του ως χώρου Αρχαιολογικής Συλλογής» στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» τουΥπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου ανέρχεται στα 1.092.816,00€ και αποτελείται από δύο υποέργα, ενώ ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου προβλέπεται σε 18 μήνες και η επίβλεψη κατά την εκτέλεση του έργου, θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων.  
• Από τη στιγμή της εξασφάλισης της ένταξης του έργου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ως αποκλειστική αρμόδια και υπεύθυνη, θα εκπονήσει τη μουσειολογική και τη μουσειογραφική μελέτη ώστε να φθάσουμε στην εκπλήρωση του κορυφαίου στόχου της πόλης, την απόκτηση ενός αρχαιολογικού μουσείου.