Ενα ισχυρό χαλάζι ακολούθησε την έντονη βροχόπτωση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στα Φάρσαλα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών το χαλάζι «ξαναχτύπησε» τον Σταυρό Φαρσάλων για δεύτερη συνεχή μέρα, όπως επίσης και τα γεφύρια Σοφάδων, ενώ σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Κυριακή.

ΕΟΑΣΝΛ: Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες

Η νέα σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε κυρίως τα χωριά Κατωχώρι, Ανωχώρι και Σταυρό της επαρχίας Φαρσάλων προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε παραγωγή βαμβακιού, βιομηχανικής τομάτας, σιταριού, καλαμποκιού. 

Η ζημιά φτάνει το 100% σε ορισμένες καλλιέργειες και οι οικονομικές συνέπειες της είναι ανυπολόγιστες καθώς έδωσε συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής. Αναδείχνει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νομός Λάρισας πλήττεται απο χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα στην επαρχία Φαρσάλων που είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που πλήττεται από σφοδρή χαλαζόπτωση και προκαλούνται τεράστιες ζημιές. 

Η ΕΟΑΣΝΛ και ο Α.Σ Κατωχωρίου ζητάμε να υπάρξει άμεση και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος για να καλύψουν τις οικογενειακές ανάγκες τους. Δυστυχώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει αισιοδοξία καθώς σε καμιά περίπτωση τα ψίχουλα που δίνει ως αποζημίωση δεν καλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς και δεν αποζημιώνουν στο 100% τους αγρότες. 

Διεκδικούμε να αλλάξει ο κανονισμός και να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της παραγωγής. 

Σε κάθε περίπτωση η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων καλούν τους αγρότες που επλήγησαν από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να καταφέρουμε να ξεκινήσουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ με την ολοκλήρωση των δηλώσεων ζημιάς και πάνω από όλα να διεκδικήσουμε να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις και όχι με την γνωστή καθυστέρηση που δίνονται από τον ΕΛΓΑ. 

Βίντεο από ifarsala.gr