Για τον εορτασμό των αποκριών 2019 ο Δήμος Φαρσάλων διοργανώνει στις 9, 10 και 11 Μαρτίου μια σειρά εκδηλώσεων αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων, πάρτυ και παιχνιδιών για τα μικρά παιδιά και τους μεγάλους και καρναβαλική παρέλαση, με τίτλο: «Φαρσαλινό Καρναβάλι 2019».
Ειδικότερα:
Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο: "Όλη η πόλη ένα πάρτυ" διοργανώνεται το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 στην Πλατεία Δημαρχείου με ώρα έναρξης 8 το βράδυ και είναι ένα αποκριάτικο μασκέ πάρτυ που απευθύνεται κυρίως σε νέους και σε όσους αισθάνονται νέοι. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από ανάλογη ηχητική–μουσική κάλυψη, ώστε να δημιουργηθεί η προσδοκώμενη αποκριάτικη ατμόσφαιρα.
Η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «2ο Κυνήγι του Κρυμμένου Χαλβαδοκουτιού» πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Μαρτίου και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ) σε συνεργασία με τους Προσκόπους Φαρσάλων. Είναι ένα παιχνίδι πόλης που ξεκινάει από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου και μετακινήσεις εντός της πόλης των Φαρσάλων.
Παράλληλα (Κυριακή 10 Μαρτίου 2019) στην πλατεία Δημαρχείου ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ) διοργανώνει ένα ξέφρενο Αποκριάτικο Παιδικό Πάρτυ (τρίτη εκδήλωση) με διαδραστικά παιχνίδια και θέατρο δρόμου με τη θεατρική ομάδα Πασπαρτού και το δημιουργικό εργαστήρι Καλικατζούρα από τις 11 το πρωί και για περίπου τρεις ώρες. Οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν με εκπαιδευτικά παιχνίδια και μέσα από μια δημιουργική διαδικασία θα ψυχαγωγηθούν αλλά και θα γνωρίσουν τα ήθη και τις παραδόσεις της περιοχής την περίοδο της Αποκριάς. Το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
- Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας
- Αποκριάτικα παιχνίδια
- Αποκριάτικο θέατρο δρόμου
- Αποκριάτικες πινιάτες με καραμέλες και μπισκοτάκια
- Αποκριάτικο Μασκέ Πάρτι με ομαδικά παιχνίδια:Μπόουλινγκ, Πυραμίδα, Λίμπο, Ψάρεμα, Καπέλωμα, Μπουγάδα φαντασμάτων, Παιχνίδι στόχων, Αράχνη στο σκοινί, Ιστός αράχνης, Μουσικά αγάλματα, Διαγωνισμό χορού.
Οι εκδηλώσεις της Κυριακής κορυφώνονται με την Καρναβαλική Παρέλαση (τέταρτη εκδήλωση) που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη μας. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι το φετινό καρναβάλι, με βάση την παράδοση και την επικαιρότητα, να είναι πιο εντυπωσιακό και φαντασμαγορικό και να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες και για όλη την οικογένεια. Στην παρέλαση συμμετέχουν σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, σχολεία και φυσικά κάτοικοι του Δήμου μας και όχι μόνο, με κύριο θέμα:«μύθια, αλήθεια, παραμύθια». Στις καλύτερες συμμετοχές θα απονεμηθούν αναμνηστικά έπαθλα και βραβεία. Η παρέλαση των πληρωμάτων γίνεται δια μέσου της οδού Λαρίσης με ώρα έναρξης στις 5 το απόγευμα, με εκκίνηση το χώρο του Πολιτιστικού Πάρκου (κτίριο ΚΑΠΗ) και τερματισμό την Πλατεία Δημαρχείου.
Θα ακολουθήσει βράβευση της νικήτριας ομάδας του «2ου Κυνηγιού του Κρυμμένου Χαλβαδοκουτιού» και βραβεύσεις των πληρωμάτων των καρναβαλιστών ως εξής: α) καλύτερου θέματος-ιδέας β) καλύτερης παρουσίας–εμφάνισης γ) πολυπληθέστερης ομάδας .
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του καρνάβαλου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι και χορός για όλους με την ορχήστρα του Αλέξανδρου Ζάντζα.
Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 10 Μαρτίου φορώντας την καλύτερη μας διάθεση, να γελάσουμε, να χορέψουμε και να ζήσουμε το πιο ξέφρενο Φαρσαλινό Καρναβάλι...!!!
Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας (πέμπτη εκδήλωση), όπου από τις 11 το πρωί υποδεχόμαστε τη Σαρακοστή και γιορτάζουμε τα κούλουμα με φασολάδα, λαγάνα, νηστίσιμα εδέσματα, κρασί και χορό, στις παρακάτω περιοχές εκδηλώσεων:
- Φάρσαλα-Πάρκο Πολιτιστικού Κέντρου
- Υπέρεια- θέση "Χτούρι"
- Ναρθάκιο-θέση "Πλατάνα"