Στην αναστύλωση και λειτουργική αποκατάσταση του πύργου Καραμίχου, ένα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής περιόδου των Φαρσάλων, προχωρά –μέσω ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού– η δημοτική αρχή Φαρσάλων, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Εξάλλου, η επαρχία Φαρσάλων διακρίνεται για τα πλούσια αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία που διαθέτει και η αξιοποίηση του Πύργου αναμένεται να προσδώσει επιπλέον κύρος στο ιδιαίτερα αξιόλογο πολιτιστικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.
Με το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, προβλέπεται η δομική και στατική αποκατάσταση του κτηρίου, ταυτόχρονα με την αρχιτεκτονική σύμφωνα με τη μελέτη αρχιτεκτονικής αποκατάστασης του υπουργείου Πολιτισμού. Ο ανακαινισμένος πύργος, ο οποίος έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει στην ιδιοκτησία του δήμου, αναμένεται να παραδοθεί δύο χρόνια μετά την εγκατάσταση του εργολάβου (περίπου το καλοκαίρι του 2020).
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαρσάλων, Άρη Καραχάλιο, «ο Πύργος θα διασωθεί ως ένα μνημείο κοσμικής αρχιτεκτονικής. Το προτεινόμενο έργο είναι ενδιάμεσο έργο της πολιτιστικής διαδρομής μεταξύ των μνημείων του Δήμου Φαρσάλων. Συγκεκριμένα, συνδέει τη διαδρομή από τις πηγές του Απιδανού Ποταμού (σημείο που βαφτίστηκε ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας από τη Θέτιδα) προς την Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου. Μετά τη στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου, σε αυτόν θα στεγαστεί το ψηφιακό – φωτογραφικό μουσείο Τοπικής Ιστορίας της πόλης και σε δεύτερη φάση ένα θεματικό μουσείο για τη ζωή σε ένα πυργόσπιτο».

ypaithros.gr