Στην καρδιά της φωτισμένης νυχτερινής Αθήνας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου η μεγαλειώδης τελετή απονομής των Best City Awards 2017. Ενθουσιασμός και διάχυτο κλίμα γιορτής κατέκλυσε τους περίπου 250 εκπροσώπους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη επιχειρήσεων, στη διάρκεια της βραδιάς απ' όπου αναδείχθηκαν οι ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις της Ελλάδας.
Τα Best City Awards απονέμονται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον ελληνικό κλάδο του διεθνούς οργανισμού Culture Polis. Με τα βραβεία αυτά ο Culture Polis θέλησε να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις καλύτερες πολιτικές επιλογές, πρακτικές ή λύσεις που οδηγούν σε ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις.
Ο Δήμος Φαρσάλων έπειτα από τη διπλή περσινή βράβευση: χρυσό βραβείο για την πιστοποίηση των δημοτικών κτηρίων κατά ΚΕΝΑΚ με πόρους ΕΣΠΑ 2007-2013 και αργυρό βραβείο για την πολιτιστική πολιτική της επιχειρησιακής περιόδου 2011-2016 (δεν είχε δοθεί χρυσό βραβείο), επανήλθε φέτος με μία ακόμη βράβευση στην κατηγορία του Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, κέρδισε Χρυσό βραβείο, στην Ενότητα βράβευσης A6. Πολιτισμός & Τουρισμός, στην κατηγορία A6.2. Ανάπτυξη ηλεκτρονικού τοπικού τουριστικού οδηγού.
Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων σε κάθε κατηγορία πραγματοποιήθηκε μέσω του online συστήματος αξιολόγησης από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και τα βραβεία που θα δοθούν προκύπτουν από τη βαθμολογία που συγκέντρωσε η κάθε υποψηφιότητα. Οι υποψηφιότητες βαθμολογήθηκαν σε κλίμακα από 1 έως 10. Ανάλογα με τον μέσο όρο της βαθμολογίας των κριτών, τα βραβεία διακρίνονται σε GOLD, SILVER και BRONZE. Εβδομήντα Δήμοι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ένδεκα επιχειρήσεις (που διαθέτουν τεχνολογίες για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις) παρέλαβαν το Gold, Silver ή Bronze βραβείο τους, ανάλογα με τη βαθμολογία που προέκυψε από την αξιολόγηση μίας ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον Γιώργο Πατούλη (Πρόεδρο ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου).
Τα βραβεία παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος του Euronews κυρία Νικολέτα Κρητικού.
Το χρυσό βραβείο του Δήμου Φαρσάλων παρέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος που κατά τη βράβευσή του δήλωσε: "Ευχαριστούμε την επιτροπή για την τιμητική διάκριση αλλά και για τη διοργάνωση, για αυτή την πολύ γρήγορη διοργάνωση, που μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί ένα γρήγορο σεμινάριο καλών πρακτικών των Δήμων. Ένας τόπος με 9.000 χρόνια ιστορία δεν μπορεί παρά να προβάλλει τον πολιτισμό, τον αρχαιοελληνικό αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πέρυσι στην αίθουσα αυτή είχαμε λάβει το SILVER βραβείο για τον Πολιτισμό, ελλείψει χρυσού, αλλά φέτος μας δικαιώνετε με το Χρυσό και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό".
Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν Δήμαρχοι από όλη τη χώρα, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη Περιφερειών, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις καλύτερες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες, οι οποίες εξασφαλίζουν καθαρό περιβάλλον, υγεία, ασφάλεια, πολιτισμό, ευκαιρίες εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες τους.
Η βραδιά ξεκίνησε με τις απονομές των Τιμητικών Βραβείων προς τους: 1. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη συμβολή του στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (παρέλαβε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης Υπεύθυνος Marketing & Επικοινωνίας, Κέντρο Πολιτισμού) 2. Επιτροπή Καινοτομίας Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ, για το έργο που επιτελεί στην πραγμάτωση της έννοιας των "smart cities" στη χώρα μας (παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Επιτροπής & Δήμαρχος Τρικκαίων) 3. Δήμος Τήλου για την «ενεργειακή επανάσταση» που υλοποιεί στο νησί και 4. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ο Ευαγγελισμός, για την προσφορά Free Wi Fi σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, που βελτιώνουν τις συνθήκες παραμονής των πολιτών σε αυτό (παρέλαβε η κα Νάγια Μητσάκη-Γκουλάκη, διοικήτρια).
Στα βραβεία συμμετείχαν και βραβεύθηκαν εταιρείες, φορείς και Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Στις διαφορετικές κατηγορίες βράβευσης, Gold βραβείο απέσπασαν για τα έργα τους οι Δήμοι: Πατρέων, Καρπενησίου, Κηφισιάς, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Άργους – Μυκηνών, Χαλκιδέων, Αμαρουσίου, Ηρακλείου Κρήτης, Γλυφάδας, Χανίων, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ραφήνας – Πικερμίου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Μεταμόρφωσης, Ιλίου, Παλαιού Φαλήρου, Φαρσάλων, Λέσβου, Νέστου, Πειραιά, Νέας Ιωνίας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Ηλιούπολης, Βριλησσίων, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Έδεσσας, Καλαμάτας, Αγ. Δημητρίου – Cosmote, Αλίμου, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από πλευράς εταιρειών και φορέων, Gold βραβείο απέσπασαν οι : WWF Hellas, ΟΤS, NovelTech, ΤΕΜΑΚ, Swarco Hellas, ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, GlobiLED, B. Kαυκάς και ILS Lighting & City Applications.Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν Δήμαρχοι από όλη τη χώρα, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη Περιφερειών, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις καλύτερες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες, οι οποίες εξασφαλίζουν καθαρό περιβάλλον, υγεία, ασφάλεια, πολιτισμό, ευκαιρίες εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες τους.