Ξεκινούν οι εργασίες του 1oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά  στην παγκόσμια πρόκληση», την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 και ώρα 10:00 π.μ. από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, στο Ξενοδοχείο Thessalikon Grand της Καρδίτσας, στις 9 έως 10 Ιουνίου 2017.
Την ίδια ημέρα στις 20:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Επίσημη Εκδήλωση όπου θα κηρύξουν την έναρξη του Συνεδρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός. Θα ακολουθήσει η ομιλία του διακεκριμένου Ακαδημαϊκού κ. Χρήστου Ζερεφού, Καθηγητή  Φυσικής της Ατμοσφαίρας, Επόπτη του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Για τους σκοπούς και τους στόχους αυτής της πολύ σημαντικής διοργάνωσης που αποτελεί μια καινοτόμα, όσο και τολμηρή πρωτοβουλία, με εθνικό, αλλά και διεθνή αντίκτυπο, αναφέρθηκαν αναλυτικά οι βασικοί συντελεστές σε συνέντευξη τύπου που έγινε την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Κωτσός, Δήμαρχος Μουζακίου, επέστησε την προσοχή όλων στις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής στην κεντρική Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Μίλησε για την επίδρασή της σε όλους τους τομείς της ζωής μας και ειδικότερα στην Γεωργία και στην Ενέργεια. Τόνισε ιδιαιτέρως πως πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου αποτελεί η διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την ανάδειξη του μεγάλου αυτού ζητήματος και έκλεισε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας τους συνδιοργανωτές και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Διαμάντος, πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΔΘ & μέλος ΔΣ ΠΕΔΘ, επικεντρώθηκε στην Κλιματική Μεταβλητότητα και Επίδραση, στην Αειφόρο Ανάπτυξη και στην ανάγκη προσαρμογής του κλιματικού μας μοντέλου στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Επισήμανε δε ιδιαίτερα ότι το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής είναι τόσο σοβαρό που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στην επικαιρότητα, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και σημαντικές διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Διαμάντος έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία του Συνεδρίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Διαγωνισμούς Φωτογραφίας και Ζωγραφικής, που διεξήγαγε με μεγάλη επιτυχία η ΠΕΔ.
Τέλος ο Διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Κ. Δημήτριος Τσούμας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην Μεγάλη Τεχνική Έκθεση που γίνεται στο Ξενοδοχείο όπου διεξάγεται το Συνέδριο, η οποία χαρακτηρίζεται από την συμμετοχή σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων και φορέων. Ο κ. Τσούμας ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές, την κα Έφη Οικονόμου, Υπεύθυνη του Τουριστικού Γραφείου «Traveling», καθώς και τον κ. Χρήστο Γενιτσεφτσή (Spirito Group Marketing & Communication), Υπεύθυνο Επικοινωνίας και Προβολής του Συνεδρίου.