Σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός πραγματοποιήθηκε στην  έδρα της Περιφέρειας παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  Νίκου Χαρδαλιά, του λοιμοξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα του υφυπουργού Εσωτερικών  Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη, του διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου και παραγόντων της Λάρισας για το συντονισμό των ενεργειών αποτροπής της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

Στη συνάντηση  παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας  Θανάσης Νασιακόπουλος και η αντιδήμαρχος υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία στο Δήμο Κιλελέρ Βάνα Χλιάπη Γκουνιαρούδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο δήμαρχος δήλωσε τα εξής που αφορούν στο Δήμο Κιλελέρ:

« - Ύστερα από απόφαση της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας θα μεταφερθούν στο θεραπευτήριο «Αρωγή», το οποίο έχει αναστείλει τη λειτουργία του,Ρομά από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης της Λάρισας οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό Covid-19.

Εκεί θα λειτουργήσει κλειστή δομή περίθαλψης και όποιοι από τους φορείς του ιού παρουσιάσουν επιδείνωση της υγείας τους θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία για περαιτέρω νοσηλεία και περίθαλψη.

Στην κλειστή δομή νοσηλείας προβλέπεται να παρθούν αυστηρότατα μέτρα προστασίας. Προβλέπεται εξωτερική και εσωτερική περιμετρική περιφρούρηση του κτηρίου, να υπάρχει διαρκής αστυνόμευση του ορόφου καθώς και του ισογείου του θεραπευτηρίου με  παράλληλο κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί σε αυτό.

Η πρόσβαση στην «Αρωγή» θα είναι αδύνατη για όσους δεν έχουν να πραγματοποιήσουν σαφή και εντεταλμένη εργασία.

-Σε όλο το Δήμο, όπως και σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η λειτουργία των λαϊκών αγορών και απαγορεύεται η μετακίνηση πλανόδιων πωλητών.

-Στις τοπικές κοινότητες του Ομορφοχωρίου της Χάλκης, της Μελίας και του Αρμενίου του Δήμου μας κατοικούν μόνιμα οικογένειες Ρομά. Μετά την κήρυξη της καραντίνας στη συνοικία της Νέας Σμύρνης παρατηρήθηκε μετακίνηση Ρομά από τη συνοικία της Λάρισας στις παραπάνω κοινότητες του Δήμου μας και η εγκατάστασή τους στις οικίες των εκεί διαμενόντων Ρομά.

Όπως είναι προφανές η  μετακίνηση και ο συνωστισμός που παρατηρείται ενέχει σοβαρό κίνδυνο μεταφοράς του κορωνοϊού από άτομα, πιθανόν φορείς του ιού, στους υπολοίπους.

Στα πλαίσια της αποτροπής μιας εξάπλωσης του ιού πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις: Ορίστηκαν διαμεσολαβητές οι οποίοι θα μεταφέρουν στους Ρομά οδηγίες, συμβουλές και αποφάσειςγια την προστασία τους από το φονικό ιό όπως αυτές εκδίδονται από το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας.

Θα πραγματοποιηθούν άμεσα δειγματοληπτικοί  έλεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, υπό την επιστασία του Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου,στους Ρομά που διαμένουν στις τοπικές κοινότητες του Δήμου.

Στα πλαίσια της αποτροπής μιας εξάπλωσης του ιού ζητήσαμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας με κατεπείγον αίτημά μας την αστυνόμευση των συγκεκριμένων περιοχών σε μόνιμη βάση και τον αυστηρό έλεγχο και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον covid-19 στους Ρομά που βρίσκονται στις κοινότητες του Δήμου μας, κάτι ανάλογο δηλαδή που γίνεται για το σύνολο του πληθυσμού καθ’ άπασα την ελληνική επικράτεια.

Η ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν άμεση καθώς είναι πλέον φανερό ότι η  επιτόπου επιστασία και η ενημέρωση από όργανά της τάξεως μπορεί να αποβεί καταλυτική για την αποτροπή της εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν χωρίς χρονοτριβή για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης.

Διαβεβαιώ τους συμπολίτες μου ότι ο Δήμος Κιλελέρ παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και θα προβεί, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, στη λήψη ανάλογων μέτρων που θα διασφαλίζουν την υγεία τους και την προστασία τους από τον κορωνοϊό».