Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου στο Μ. Μοναστήρι του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δήμος Βλαϊδης αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης των 45 ανδρών.
“…Γυρίζουμε 75 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή με την ομαδική εκτέλεση 45 αθώων πατριωτών, τους οποίους με τη βία πήραν και τους εκτέλεσαν. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.
Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει...είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Μ. Μοναστήρι, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατος αγωνιστές».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος,  ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ Αχ. Βαρδακούλης, ο αντιδήμαρχος ΔΕ Αρμενίου – Κιλελέρ  Ι. Μπακαλόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι  Ε. Μακρόπουλος, Κ. Φιλιππούλης, Ρ. Κομήτσας, Γ. Καρυούδης, Γ. Σκρίμπας, οι πρόεδροι των Συμβουλίων Μ. Μοναστηρίου Δ. Βλαϊδης και Νίκαιας Β. Πιλάτου, εκπρόσωπος του διοικητού της 1ης Στρατιάς, αντισυνταγματάρχης Σ. Πετρουλάκης , ο τοπικός σύμβουλος Μ. Μοναστηρίου Π. Κυρούδης,  ο τέως δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μ. Μοναστηρίου Δ. Σταϊδης ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ Γ. Ακριβούλης και συγγενείς των πεσόντων.