Στην «αξία της κληρονομιάς της χιλιόχρονης βυζαντινής κοινοπολιτείας που μοιραζόμαστε οι Ορθόδοξοι από την Αλεξάνδρεια μέχρι την Αρμενία και από το Βελιγράδι μέχρι το Βλαδιβοστόκ» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» για την εορτή του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις.

Ο καταγόμενος από τα Βούναινα βουλευτής καλωσόρισε τους προσκυνητές και επισκέπτες στη γενέτειρά του σημειώνοντας ότι και ο ίδιος προσήλθε «ως ταπεινός προσκυνητής, ταξιδεύοντας αυθημερόν μετά την ομιλία μου στη Βουλή για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και αμέσως μετά θα επιστρέψω γιατί υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο η πίστη των πατέρων μας και θρησκευτικό βίωμα, αλλά ένας ολόκληρος πολιτισμός και τρόπος ζωής άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ήθη και την παράδοση του τόπου μας. Αυτόν τον πλούτο “του ένδοξού μας βυζαντινισμού”, κατά τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή, ανακαλύπτουν εκ νέου οι ορθόδοξοι που πέρασαν τον “χειμώνα” των διώξεων του κομμουνισμού. Είναι κρίμα να τον απαρνηθούμε εμείς που έχουμε τα “πρωτοτόκια” της βυζαντινής κληρονομιάς λόγω ιδεοληψιών ορισμένων».
Ο Θεσσαλός πολιτικός συνεχάρη τον δραστήριο Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «που με τη δράση του συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού που έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και τον δήμο Κιλελέρ που στηρίζει έμπρακτα τα πολιτιστικά δρώμενα».
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος,ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος,ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Ρετζιάς και η αντιδήμαρχος κ. Ιωάννα Πινάκα,ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης και π. δήμαρχος κ. Ρίζος Κομίτσας, δημοτικοί σύμβουλοι,ο πρόεδρος των Βουναίνων κ. Ιωακείμ Μερτζανίδης,ο πρόεδρος του Μικρού Βουνού κ. Νίκος Αδαμούλης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος Τοπαλίδης,ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων κ. Ηλίας Αθαναηλίδης και πλήθος κόσμου.
Νωρίτερα, ο κ. Χαρακόπουλος συμμετείχε στην υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις που κόμισαν ο μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος στο γραφικό ξωκλήσι στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.