Στο θέμα που προέκυψε στο Δήμο Τεμπών με την εγκατάσταση προσφύγων αναφέρεται σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος.

Όπως αναφέρει θα πρέπει να σταματήσουν από την πλευρά της κυβέρνησης οι κινήσεις αιφνιδιασμού, ενώ ζητά από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γ. Μανώλη να ανακαλέσει τις δηλώσεις του περί παραίτησης του ιδίου και του Δημοτικού  Συμβουλίου.

Αναλυτικά:

"Με αφορμή την μετακίνηση και την εγκατάσταση 85 περίπου μεταναστών στην κοινότητα  Αμπελακίων και στην περιοχή των παραλιών, του Δήμου Τεμπών, και μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Μανώλη Γεώργιο περί παραίτησης τόσο του ιδίου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις.

Ημαζική εγκατάσταση  ανθρώπων σε άλλους τόπους είτε πρόκειται για μετανάστες είτε για Έλληνες άλλων περιοχών στην εποχή της πανδημίας covid 19 προκαλεί  ενστικτώδεις αντιδράσειςαπό όλους σαν πράξη προφύλαξης και αυτοπροστασίας.Είναι μία ανθρώπινη αντίδραση μεδεδομένο  τον φόβο της πανδημίας και ουδεμία σχέση έχει με ρατσισμό και ξενοφοβία.

Οι συγκεκριμένοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Τεμπών ξημερώματα της Τετάρτης 30-09-2020 χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, του αρμόδιου Υπουργείου προς τον Δήμαρχο, έτσι ξαφνικά, όπως  πρόσφατα έγινε και στην περίπτωση του Δ. Αγιάς.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς πολιτείας είναι διαχρονικά επαναλαμβανόμενη, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μη μπορούν να προετοιμαστούν, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας, να ενημερώσουν τους δημότες τους και το χειρότερο να φαντάζουν ως ένοχοι και ανεπαρκείς στα μάτια των συνδημοτών τους.

Υπενθυμίζω σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν και θα είναι πάντα μπροστάρης στο τεράστιο πρόβλημα των μεταναστών  και των προσφύγων.
Διαχρονικά αυτές οι ανθρώπινες ψυχές όλων των ηλικιών βρήκαν στέγη και τροφή, επειδή οι Δήμοι και οι δομές τους ήταν πάντα παρόντες, και έτοιμοι να τους στηρίξουν.

Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου στο Δ.Σ της Π.Ε.Δ Θεσσαλίας ζητάμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, να σταματήσουν αυτές οι κινήσεις αιφνιδιασμού διότι δεν βοηθάνε κανένα. Αντίθετα παράγουν πολλαπλά  προβλήματα και προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Ο Δήμαρχος κ.Μανώλης αντέδρασε άμεσα και διαμαρτυρήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο για να λάβει αργότερα έγγραφο από τον Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής ο οποίος τον διαβεβαίωνε ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες θα παραμείνουν στο Δήμο Τεμπών για έξι (6)  εβδομάδες και ύστερα θα μετεγκατασταθούν.

Με αφορμή το έγγραφο του  Γ.Γ του Υπουργείου ο κ. Μανώλης  δήλωσε ότι αν το υπουργείο δεν τηρήσει τη δέσμευσή του θα παραιτηθεί από τη θέση του Δημάρχου, προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η αντίδραση και η δήλωση του κ. Μανώλη περί παραίτησης του δεν με βρίσκει σύμφωνο. Γνωρίζω πολύ καλά τις απόψεις του, αλλά και τις ευαισθησίες του για το καυτό αυτό ζήτημα.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνονται αφορμές παρερμηνείας δηλώσεων και να φαντάζουν ως ρατσιστικές. Η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πλειοψηφίας των Δημάρχων είναι έμπρακτα γνωστή.

Στηρίζουμε όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη μας αλλά θέλουμε τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της επίσημης πολιτείας.

Από τη θέση του Προέδρου της Π.Ε.Δ Θεσσαλίας, θα ήθελα να ζητήσω από τον κ. Μανώλη να ανακαλέσει τις δηλώσεις του περί παραίτησης του ιδίου και του Δημοτικού  Συμβουλίου ,και να συνεχίσει τον καλό αγώνα. Σε αυτή την προσπάθεια όλοι εμείς θα είμαστε πάντα εδώ έτοιμοι να συμπράξουμε".