Tο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, με αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού έφερε τους μαθητές της πόλης για μια βδομάδα «Από το σχολειό… στο παζάρι»..
Η γνωστή ανά το πανελλήνιον μεγάλη εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη της Λάρισας, που γινόταν στο Αλκαζάρ, ήταν ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για πολλούς αιώνες στην Κεντρική Ελλάδα, κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Παράλληλα, για πολλές δεκαετίες αποτελούσε πόλο έλξης και για τους μαθητές, καθώς παλαιότερα η πρώτη μέρα του παζαριού συνέπιπτε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μετά τον αγιασμό, μαθητές όλων των βαθμίδων, κινούσαν για το παζάρι της Λάρισας για ψυχαγωγία στο λούνα- παρκ, αγορές και για τον περίφημο παραδοσιακό χαλβά.
Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει και τα μαθήματα ξεκίνησαν, τα παιδιά ήρθαν με τον ίδιο ενθουσιασμό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο παζάρι, για ψυχαγωγία και βιωματικές δράσεις- εργαστήρια.
Τα παιδιά πήραν πληροφορίες για τον παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού: για την παλαιά εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη, τις παράγκες με τα εμπορικά, τους τεχνίτες που πουλούσαν τα χειροτεχνήματά τους, για τους ιππικούς αγώνες που διοργανώνονταν παράλληλα, τα υπαίθρια κέντρα με τα λαϊκά μουσικά όργανα, τα καροτσάκια με το μαλλί της γριάς, το χαλβά, τις σκηνές των υπαίθριων θεάτρων.
Τέλος, για το λούνα - παρκ με τις κούνιες, τα αλογάκια, τα σφαιριστήρια που αποτελούσαν τη χαρά και ξενοιασιά των τότε μαθητών πριν τις υποχρεώσεις του σχολείου που μόλις άνοιγε.
Τα σχολεία που συμμετείχαν στις δράσεις ήταν τα: 2ο Δ.Σ. Λάρισας, 13ο Δ.Σ. Λάρισας, 18ο Δ.Σ Λάρισας, 19ο Δ.Σ Λάρισας, 33ο Δ.Σ. Λάρισας, 37ο Δ.Σ Λάρισας,  Σχολή Καραβάνα, Εκπαιδευτήρια  Μ.Ν Ράπτου και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.