H Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, θα πραγματοποιήσει  την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και ώρα 9.00 μ.μ. μουσικοχορευτική παράσταση στην πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, με τίτλο "Τιμώντας τον προστάτη της πόλης μας, Άγιο Αχίλλιο".
Την ψηφιακή προβολή των αρχαιολογικών χώρων  του Μπεζεστενίου ανέλαβε η Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας και συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες και η ομάδα κρουστών της Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης. καθώς και μαθητές των ομάδων κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής «Μελωδία».
Η παράσταση θα αποτελέσει ένα αφιέρωμα στη ζωή του πρώτου επισκόπου της πόλης μας, ο οποίος γεννήθηκε στην Καππαδοκία και μετά το θάνατο των γονιών του, αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, ξεκίνησε το ιεραποστολικό του ταξίδι, στους Αγίους τόπους της Παλαιστίνης και στη Ρώμη, στους τάφους των Αγίων Αποστόλων. Σ' αυτό το ταξίδι έλαβε την Αγία Ιεροσύνη και κατέληξε στη Λάρισα, όπου η θεοφιλής δράση του και τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα τον ανέδειξαν Επίσκοπο Λαρίσης. Η ζωή του συνδέθηκε με θαύματα και τα ιερά λείψανά του έγιναν πηγή ιαμάτων και ανέβλυζαν μύρο. Το 985 μ.Χ. ο Βούλγαρος Σαμουήλ τα μετέφερε στις Πρέσπες και στη Λάρισα επανακομίσθησαν στις 14 Μαΐου 1981.
Το κοινό της Λάρισας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει με ευλάβεια, μια παράσταση που θα αποτελέσει φόρο τιμής στον Πολιούχο της πόλης μας, ακολουθώντας νοερά τα ίχνη της πορείας του Αγίου, μέσα από τους ρυθμούς της λαϊκής παράδοσης,  τους θρησκευτικούς ύμνους και τη νοητή ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Οθωμανικού Μπεζεστενίου,  όπου εντοπίστηκαν ο τάφος και η βασιλική του Αγίου. Κι όλα αυτά μέσα από την εμπνευσμένη ματιά του Σωτήρη Καραβασίλη, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική εποπτεία αυτού του εγχειρήματος.
Εχέγγυο για την ποιότητα και την επιτυχία της εκδήλωσης αποτελούν οι προηγούμενες μουσικοχορευτικές παραστάσεις της Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης, που έτυχαν θερμής αποδοχής από το κοινό της Λάρισας. Πρόκειται για τις παραστάσεις: «Στους δρόμους της Θράκης» (2002), «Χοροί και τραγούδια της Θρακικής γης» (2010), «Όταν τα παιδιά μιλάνε για την Αγάπη» (2014), «Στον Έρωτα και την Αγάπη» (2014), «Φιλιππουπολιτών Χορογραφήματα» (2015) , «Έρως Ηγήτωρ Ψυχών (2016).
Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως είναι ένας από τους δυναμικότερους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, που με τη μακρά και συνεχή παρουσία του έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση της πλούσιας ελληνικής παράδοσης. Σήμερα, 42 χρόνια από την ίδρυσή της, διατηρεί τη δυναμική της παρουσία, στηριζόμενη πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών της αλλά και στις ευγενικές χορηγίες φυσικών προσώπων και φορέων. Επιχειρεί τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας της στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την επιστημονική γνώση. Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και ενηλίκων της πόλης έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν στην Ε.Μ.Λ.Φ. την ελληνική χορευτική παράδοση, ενώ σημαντικές είναι και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως τα προγράμματα των τμημάτων μοντέρνου χορού, μουσικοκινητικής αγωγής,  εκμάθησης κρουστών και σαντουριού.
Η Ε. Μ. Λ. Φ. μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις της έχει ως κύρια αποστολή να μεταλαμπαδεύσει την ευθύνη και το χρέος για τη διαφύλαξη, καλλιέργεια και διάδοση των τοπικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων, αλλά και της ιστορίας μας γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει τη νέα παράσταση-αφιέρωμα στον Άγιο Αχίλλιο, με τίτλο "Τιμώντας τον προστάτη της πόλης μας, Άγιο Αχίλλιο", στην πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη.       
Το Δ.Σ της Ε.Μ.Λ.Φιλιππούπολης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει   την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, την  Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον δημοσιογραφικό οργανισμό «Ελευθερία», την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Μουσικό Σχολείο Λάρισας και το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής «Μελωδία», για τη στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή.
Χορηγός: Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ελευθερία».