Η Διεπιστημονική Ομάδα της 1ης  ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου Λάρισας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, και  λόγω της εποχικής αύξησης των κρουσμάτων ιογενούς αιτιολογίας,(εποχική γρίπη,COVID-19, κ.α) υλοποιεί δράση, στις υπαίθριες λαϊκές αγορές της Λάρισας, με θέμα: «Υπενθύμιση και ενημέρωση για το τρίπτυχο: Χέρια Πλένω, Μάσκα Φοράω, Αποστάσεις Κρατάω».

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 αλλά και η εποχική γρίπη,  μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος σκοπός της χρήσης της μάσκας είναι η προστασία των πολιτών από φορείς ή νοσούντες.   Παράλληλα θα πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας.

Βασικός σκοπός της δράσης: Η προστασία και η διασφάλιση της Ατομικής Υγείας και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Υγείας όλων των πολιτών.

Στόχοι της παρέμβασής είναι: 

Υπενθύμιση για την σπουδαιότητα για τον σωστό πλύσιμο των χεριών ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά ως μέτρο θωράκισης κατά των ιώσεων διαχρονικά.

Ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη χρήσης της μάσκας, πως την τοποθετούν και πως την απορρίπτουν. 

Υπενθύμιση για την τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων και την αποφυγή συγχρωτισμού.

Προστασία και διασφάλιση της Ατομικής Υγείας και κατ΄ επέκταση της Δημόσιας Υγείας. 

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, χρησιμοποιήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό, στο οποίο παρατίθενται οδηγίες υγιεινής  συμπεριφοράς,  για το τρίπτυχο πλένουμε χέρια, μάσκα φοράμε, κρατάμε αποστάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στην δράση συμμετείχαν οι Επισκέπτριες Υγείας, κ.κ. Καραρρήγα Μαρίνα Ελευθερία και Φάκα Μαρία, η Κοινωνική Λειτουργός κ. Λόλα Ζωή καθώς και ο Νοσηλευτής της ΤΟΜΥ κ. Μπακάλης Βησσαρίων.

Το συγκριμένο έντυπο  διανέμεται στους πολίτες που  επισκέπτονται τις υπαίθριες λαϊκές αγορές  του Δήμου Λαριασαίων, τους μήνες Σεπτέμβριο και  Οκτώβριο. 

Το έντυπο υλικό, είναι βασισμένο  στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κρίνεται σκόπιμο  να υιοθετηθεί από όλους τους πολίτες, μια Υγιεινή συμπεριφορά ώστε να μείνουν ασφαλείς και υγιείς.

Σημαντική συμβολή και σε αυτή τη δράση αποτελεί η Διεπιστημονική Ομάδα της ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου Λάρισας, με την καθοδήγηση της Συντονίστριας-Ιατρού Παθολόγου κ. Λάλου Πολυξένης και της Γενικής Ιατρού κ. Αλμπανίδου Σοφίας.

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω ιατροί είναι και επόπτριες ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού για την περιοχή της Λάρισας.

Η δράση συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες στις υπόλοιπες υπαίθριες λαϊκές αγορές της Λάρισας.