Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού από τις 8-12 Ιουλίου 2016 με τη συμμετοχή Βαλκανικών χωρών όπως η Σερβία και Ρουμανία διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου. Το τετραήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μια σειρά από χορευτικές εκδηλώσεις, εργαστήρια χορού, αλλά και επισκέψεις σε αξιοθέατα του Δήμου Τεμπών και της περιοχής γενικότερα.

Ειδικότερα χορευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πουρνάρι, στην κεντρική πλατεία Λάρισας, ενώ ο κύριος κορμός των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Μακρυχώρι, όπως αυτή της κεντρικής εκδήλωσης του Σαββάτου στις 9 Ιουλίου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού ξεκινάει φέτος για πρώτη φορά και στόχος είναι να καθιερωθεί με τη συμμετοχή και άλλων χορών. Αναδεικνύει – στην περίοδο της κρίσης – την αξία του εθελοντισμού, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίζεται σε εθελοντές.

Ο χορός, η μουσική ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα και είναι η μόνη γλώσσα που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν. Ιδιαίτερα δε η Βαλκανική παράδοση που έχει πολλά κοινά στοιχεία. Είναι μια ευκαιρία στις νέες και στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Τεμπών και της Λάρισας να γνωρίσουν «την παράδοση πέρα από τα σύνορα», να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, αλλά και τις διαφορές των παραδοσιακών χορών και της μουσικής των χωρών των Βαλκανίων.

Ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου λειτουργεί τμήματα παραδοσιακού χορού που τα μέλη του φτάνουν τα 150. Το Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών στηρίζει ο δήμος Τεμπών, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Δήμου Τεμπών, ενώ η χορευτική εκδήλωση τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία Λάρισας γίνεται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

ert.gr

Φωτο αρχείου