Το Οθωμανικό Τέμενος «Γενί Τζαμί», το οποίο βρίσκεται στην οδό 31ης Αυγούστου, σε κεντρικό σημείο του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λάρισας και σε άμεση σχέση με το πλέγμα διαδρομών ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, αναμένεται να αναμορφωθεί καθολικά και να αποτελέσει «Σημείο Πολιτιστικής Διασύνδεσης».

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στον ειδικό στόχο της πρόσκλησης «Προώθησης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της αστικής αναζωογόνησης» και αποτελεί παρέμβαση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ενός κτιρίου με αρχιτεκτονική αξία και πολιτιστικό ενδιαφέρον για την πόλη.
Ο ιδρυτής του και η χρονολογία κατασκευής του τεμένους είναι άγνωστα. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, τα νεοκλασικά διακοσμητικά στοιχεία των όψεων αλλά και του «μιχράπ» χρονολογείται τον 19ο αι.
Το κτίριο,  αποτελεί μνημείο προστατευόμενο από το ΥΠΠΟΑ. Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος προσευχής από τη μουσουλμανική κοινότητα ως το 1924, οπότε και έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών, ενώ σε αυτό στεγάστηκε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας έως το 2014, οπότε και η αρχαιολογική συλλογή που φιλοξενούσε μεταφέρθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
Στόχος της αναμόρφωσης είναι να προσφέρει ο χώρος καινοτόμες και φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, μέσω της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού αποθέματος αλλά και του συνόλου του φάσματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής και της πόλης, με την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων και προηγμένων τεχνολογικά μεθόδων προβολής και οπτικοακουστικής απεικόνισης.
Μεταξύ άλλων, μετά το πέρας των εργασιών το νέο σημείο πολιτιστικής διασύνδεσης θα περιλαμβάνει τα εξής:
-Προβολή Ενημέρωσης που θα ενεργοποιείται μετά τη δύση του ηλίου, προκειμένου να φωτίζει την πρόσοψη του Μουσείου με σκοπό τη αδιάκοπη ενημέρωση των περαστικών, ακόμη και σε ώρες που το Μουσείο παραμένει κλειστό.
-Παρουσίαση με δομημένο περιεχόμενο που αφορά την ευρύτερη Θεσσαλία. Σε πραγματικό χάρτη θα προβάλλονται με ψηφιακό τρόπο πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς χώρους, πόλεις, χωριά και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως και τοποθεσίες περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος διαδραστικά παιχνίδια. Ο χρήστης μέσω αφής θα μπορεί να επιλέξει ποιο από τα δύο παιχνίδια θα εκκινήσει.
-Παρουσίαση με δομημένο περιεχόμενο την εξέλιξη της θεσσαλικής αλευροβιομηχανίας. Θα δίνεται έμφαση στη διαδικασία παραγωγής του σιταριού, από αλεύρι σε ψωμί, περιγράφοντας τη διαδικασία άλεσης και τις μετεξελίξεις του. Θα περιλαμβάνει μία ιστορική αναδρομή της αλευροβιομηχανίας στην Ελλάδα και παρουσίαση της ιστορικής πορείας του «Μύλου Παππά», μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 390.224,50  ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

tornosnews.gr