Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη Βουλή, στην οποία συμμετείχε και η Γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Λάρισας κ Ευαγγελία Λιακούλη. 

Η πολύωρη συζήτηση  επεκτάθηκε στα φλέγοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, με Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  να τονίζει ότι «τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον πρωτογενή τομέα. Η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής και πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις» 

Συνεχίζοντας, πρότεινε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν, πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται, λόγω της αύξησης της ενέργειας, ενώ μακροπρόθεσμα χαρακτήρισε «πάρα πολύ κρίσιμο»  να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , από το οποίο ένα μεγάλο κομμάτι του πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών»  

Από την πλευρά της η Γρ. της ΚΟ, Ευαγγελία Λιακούλη, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες, τα χαρακτήρισε «μπαλώματα», ενώ τόνισε ότι τα  7 μέτρα  που ανακοινώθηκαν εσπευσμένα από την κυβέρνηση υπό την πίεση των  κινητοποιήσεων των αγροτών, είναι αποσπασματικά και δεν απαντούν στις ανάγκες των αγροτών, αφού:

1. Για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν καλύπτεται η μεγάλη επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων με βάση το ΟΣΔΕ.

Επιπλέον, δεν συμπεριλαμβάνει τα χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων και κυρίως η εφαρμογή της δεν περιλαμβάνει την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής.

2. Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου δεν λαμβάνεται υπόψη το ΟΣΔΕ, δεν δίνεται σε όλους τους αγρότες και το κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί, ούτε καν πλησιάζει το ύψος των 160 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2016 για τελευταία αφορά στους αγρότες. Η ενίσχυση αυτή, πρέπει να καταβληθεί τώρα και όχι το 2023 που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

3.  Για το κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, η μείωση του ποσοστού ΦΠΑ αποτελεί ελάχιστο τμήμα της αύξησης της τιμής τους, ειδικά στα λιπάσματα. Η μείωση αυτή, δεν φθάνει στους αγρότες και μάλιστα είναι άνευ ουσίας για τους αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, ο τρόπος εφαρμογής επί του κύκλου εργασιών δεν λαμβάνει υπόψη του την εποχιακή πώληση των προϊόντων τους και τις διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών τους.

Οι παρεμβάσεις αυτές έπρεπε να γίνουν «χθες» αν θέλουμε να αποφύγουμε  την καταστροφή του πρωτογενή τομέα και να εξασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια  της χώρας και την κοινωνική συνοχή στην Ελληνική Περιφέρεια.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι διαχρονικά κοντά στους αγρότες και έχει ισχυρούς δεσμούς. Ανέδειξε τα σημερινά τους προβλήματα
μέσα και έξω από τη Βουλή, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για επιβίωση, όπως δίνει όλη η κοινωνία αυτή την στιγμή».