Ο χορός, εκτός από δημιουργία, είναι ανάγκη, για κίνηση, έκφραση, κοινωνική επαφή, ενισχύει την αυτοεκτίμηση, καλλιεργεί τη φαντασία, επιφέρει ισορροπία πνεύματος και σώματος, “ανεβάζει” τη διάθεση. 

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Χορού “Ο Μύλος χορεύει” που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στο Μύλο του Παππά, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα είδη χορού, μέσα από Ανοιχτά μαθήματα, με ελεύθερη είσοδο. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Δευτέρα 18 Απριλίου, 18:30-19:30, 3ος όροφος, Ανοιχτό μάθημα “Ενδυνάμωση/placement σύγχρονου χορου”, Ρούλα Καραφέρη (OFF ART). Μια σύγχρονη προσέγγιση ενδυνάμωσης και ελέγχου του σώματος, εμπνευσμένο από διαφορετικές σωματικές τεχνικές (Υoga, Pilates, Tai chi) και την εκπαίδευση του επαγγελματία χορευτή. Κατάλληλο και για απολύτως αρχάριους!

Δευτέρα 18 Απριλίου 19:30-20:30, 2ος όροφος, Ανοιχτό μάθημα “Ragga/Dancehall”, Ισμήνη (Independance Studio Larissa). Ο χορός των Τζαμαϊκανών που έχει επηρεασθεί από την αφρικανική κουλτούρα. Αφρικανοί που έζησαν εκεί μετέδωσαν και δίδαξαν τα αφρικανικά βήματα (afro steps) των χορών τους. Το Dancehall εξελίχθηκε κυρίως μέσα από τα πάρτι σε γειτονιές (block parties). Όλοι οι χοροί των Τζαμαϊκανών και τα βήματα (steps) έχουν νόημα και ονομασία. Η χρησιμοποίηση των πρώτων βασικών βημάτων έχει σκοπό τη διδασκαλία κινήσεων και τεχνικών του dancehall οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια στο στήσιμο μιας εννοιολογικά μικρής χορογραφίας στο ύφος και της πολιτισμικής αύρας των χωρών αυτών. 

Τρίτη 19 Απριλίου, 19:30-20:30, 3ος όροφος, Ανοιχτό μάθημα “Barre A Terre”, Carolina Frances (Οδοιπόροι). Στοχεύει στη σταθεροποίηση και τη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης καθώς και στην αύξηση του εύρους των κινήσεων. Βοηθά στη σταθεροποίηση και  στη σύσφιγξη των μυών. Το μάθημα γίνεται όλο στο πάτωμα. Ενδείκνυται για ηλικίες απο14 ετών και άνω. 

Τρίτη 19 Απριλίου, 19:30-21:00, 2ος όροφος, Ανοιχτό μάθημα “Tango”, από τους δασκάλους του Συλλόγου Αργεντίνικου Tango Κωνσταντίνο Χαλντούπη & Έφη Ζαρογιάννη. Θα ακολουθήσει practica tango. Θα υπάρξουν πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις για όλους τους παρευρισκόμενους....

Τετάρτη 20 Απριλίου, 18:30-20:00, 3ος  όροφος, Ανοιχτό μάθημα “Χοροθεραπεία” , Ρούλα Καραφέρη (OFF ART). Η Χοροθεραπεία/ Κινητική θεραπεία ανήκει στην «οικογένεια» των θεραπειών μέσω των τεχνών. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί τον χορό και την κίνηση, όπως άλλες χρησιμοποιούν το λόγο, τη μουσική ή τη ζωγραφική.

Τετάρτη 20 Απριλίου, 20:30-22:00, 3ος όροφος, Ανοιχτό μάθημα “Σύγχρονος Χορός” για Ενήλικες και Εφήβους, Ρούλα Καραφέρη (OFF ART). Ένα μάθημα, με στόχο την ικανότητα έκφρασης πολλών πλευρών της ανθρώπινης πραγματικότητας μέσα από τον χορό. Με αυτοσχεδιασμούς και χορογραφημένες φόρμες, ερευνούμε τη σύνδεση της ελευθερίας, μέσα από προσωπικές επιλογές κίνησης, που  σε συνδυασμό με τον έλεγχο του σώματος/ εργαλείου,  προσφέρει τη βάση της εκφραστικής δύναμης του σώματος.

Τετάρτη 20 Απριλίου 20:30-22:30, 2ος όροφος, Ανοιχτό μάθημα “Lindy Hop”, Γιώργος Μεταξιώτης (Χορίαμβος). To Lindy Hop είναι ο χορός στη swing μουσική. 

Γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης τις δεκαετίες του ’20 και του ’30.  Είναι ο πιο ζωντανός και χαρούμενος κοινωνικός χορός γιατί συνδυάζει με ιδανικό τρόπο την επαφή και επικοινωνία μεταξύ των παρτενέρ, με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Όπως ακριβώς και στη swing μουσική δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα! Ο χορός είναι σε ζευγάρια (Leader / Follower) και καλό θα είναι να φοράτε άνετα ρούχα και στρωτά παπούτσια για να κινείστε ελεύθερα! 

Πέμπτη 21 Απριλίου 18:30-20:00, 2ος όροφος, Ανοιχτό μάθημα  “Modern jazz” με την Carolina Frances (Οδοιπόροι). Η modern jazz τεχνική και χορογραφία περιέχει στοιχεία κλασικού χορού, σύγχρονου και hip-hop. Το μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναπτύσσει την τεχνική, ενώ ακολούθως μέσα από μικρές χορογραφίες ο μαθητής απελευθερώνεται κινητικά και εκφραστικά.

Σάββατο 23 Απριλίου 10:00-11:30, 3ος όροφος, Ανοιχτό μάθημα “Barre A Terre” Carolina Frances (Οδοιπόροι).

Σάββατο 23 Απριλίου 18:00-19:30 – Προαύλιο Μύλου του Παππά

Ανοιχτό μάθημα Salsa- Κizomba, Αντώνης & Χαρά - Παγκόσμιοι πρωταθλητές Kizomba (Independance Studio Larissa). Στη  Salsa, η διδασκαλία γίνεται σε ζευγάρια και κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα διδαχθεί μία φιγούρα, με σκοπό την ενσωμάτωση όλων των παρευρισκομένων στο πάρτι που θα ακολουθήσει. Κizomba είναι τo "Ανγκολέζικο τάνγκο"  με Αφρικάνικους ρυθμούς και απλότητα.