Ευθείες βολές σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης για προσπάθεια εμπόδισης του έργου της δημοτικής αρχής επέρριψε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα του δανείου.

Όπως ανέφερε «παρατάξεις που δεν ψήφισαν το δάνειο, θέλουν να εμποδίσουν το έργο μας, αλλά στην ουσία «τιμωρούν» την πόλη. Είδαμε συμβούλους που ψήφιζαν δάνεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής μέχρι και για λειτουργικά έξοδα να αρνούνται ψήφο σε επενδυτικό δάνειο».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εμείς θα συνεχίσουμε για την ανανέωση του στόλου. Έστω και με πιο αργούς ρυθμούς και με δυσμενέστερους όρους για τους οποίους την αποκλειστική ευθύνη έχουν όσοι ψήφισαν να μην πάρουμε το δάνειο»

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του δημάρχου έχουν ως εξής:

"Η ολοκλήρωση της διαδικασίας των συζητήσεων και των αποφάσεων στις οποίες κατέληξε  το Δημοτικό Συμβούλιο δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό ώστε οι πολίτες της Λάρισας να έχουν πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής όσο και για τη στάση που τήρησαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σχετικά με την πρόταση για την λήψη επενδυτικού δανείου 3,9 εκατ. ευρώ για την αγορά μηχανημάτων για την ριζική ανανέωση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

 Αποτέλεσε και αποτελεί σταθερή πολιτική θέση και επιλογή της Δημοτικής Αρχής η ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας και η διατήρηση του τομέα ως δημόσιου – δημοτικού, απέναντι σε άλλες επιλογές όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση. Το πρώτο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση αυτή έγινε το 2018 με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού στην Υπηρεσία, μέσω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ.

Το δεύτερο μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της Υπηρεσίας, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στην πόλη και τους πολίτες και οι     συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων σχετίζεται με την ανανέωση των οχημάτων τουστόλου.   

Βεβαίως στην προηγούμενη θητεία, από ταανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από τα χρήματα που πληρώνουν οι Λαρισαίοι για την καθαριότητα και τον      ηλεκτροφωτισμού διατέθηκαν 5 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση πολλών συστημάτων υπόγειων κάδων,  στο κέντρο και τις συνοικίες αλλά και για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η ανανέωση του στόλου της Υπηρεσίας είναι αναγκαία και πανθομολογούμενη και απ΄ όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η δημοτική αρχή ασχολείται με το θέμα της ανανέωσης του στόλου της Υπηρεσίας εδώ και αρκετούς μήνες. Όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο σε δυο συνεδριάσεις του τον Απρίλιος του 2019 (στο τέλος της περασμένης θητείας και με την προηγούμενη σύνθεσή του), αλλά και Οκτώβριο του 2019, με τη σημερινή του σύνθεση  συζήτησε το θέμα της ανανέωσης του στόλου.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας με τη διαδικασία της χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing)”. H τελική πρόταση για το leasing (ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, για την αγορά 14 οχημάτων) εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία. Ειδικότερα, η πρόταση για το leasing υπερψηφίστηκε,  απ όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην της «Λαικής Συσπείρωσης».

H Δημοτική Αρχή, έχοντας ως δεδομένη την απόφαση του leasing, συνέχισε τη διερεύνηση με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το Δήμο μας. 

Είναι πασιφανές ότι μια γενναία απόφαση για λήψη δανείου 3,9 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 34 οχημάτων και λοιπού μικρότερου εξοπλισμού ήταν η καταλληλότερη λύση, ειδικά όταν συνοδεύεται από ευνοϊκούς όρους.

Η πρόταση για τη δανειοδότηση ήρθε στο Δ.Σ. πριν είκοσι ημέρες και τότε υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας - «Συμπαράταξη Λαρισαίων», η παράταξη «Πράξη Αξιών» με επικεφαλής τον κ. Π. Γούλα, και η παράταξη «Ορμή Ανανέωσης» με επικεφαλής τον κ. Ν. Γαμβρούλα.

Η παράταξη «Λάρισα Μπροστά» με επικεφαλής της κ.α Καραλαριώτου, ενώ είχε ψηφίσει το leasing, προχώρησε σε εντυπωσιακή κυβίστηση, και τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης του στόλου καταβάλλοντας ο Δήμος μετρητά.

Βέβαια, αρκετοί σύμβουλοι της παράταξης της κας. Καραλαριώτου, που υπηρέτησαν το Δήμο από θέσεις ευθύνης στη δημοτική αρχή του κ. Τζανακούλη, ψήφιζαν τότε, συχνά πυκνά, δάνεια ακόμα και για … λειτουργικά έξοδα. 

Είναι χαρακτηριστικό το πλήθος των δανείων είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Στο σύνολο τους 18 δάνεια,  ύψους 17,8 εκατ. ευρώ, εκ τα οποία συνεχίζουμε να αποπληρώνουμε. Μάλιστα σε μια μόλις θητεία το 2003 – 2004 υπήρξαν τρεις αποφάσεις δανεισμού για λειτουργικά έξοδα, με συνολική διάρκεια 23 έτη.

Η παράταξη του κ. Γούλα, έκανε κάτι ακόμα πιο αλλοπρόσαλλο που δύσκολα κάποιος μπορεί να εξηγήσει λογικά και με γνώμονα το συμφέρον της πόλης.  Ενώ πριν είκοσι ημέρες είχε ψηφίσει τη λήψη δανείου, στην χθεσινή συνεδρίαση ζήτησε αναβολή και ψήφισε παρών.

Πιθανότατα, πλέον στις σκέψεις των στελεχών της παράταξης, το συμφέρον της πόλης υποχώρησε και αναδείχθηκε η μικροπολιτική, με στόχο να τεθούν εμπόδια στο έργο της Δημοτικής Αρχής.

Πολύ συζήτηση έγινε και για την οικονομική θέση του Δήμου. Παρά τις ενημερώσεις, τις συζητήσεις, την κατάθεση των στοιχείων, η σπέκουλα των παρατάξεων Καραλαριώτου και Γούλα για την οικονομική θέση του Δήμου, συνεχίζεται με ένα και μοναδικό στόχο που υπακούσει σε γκεμπελίστικες τακτικές : «πες πες και όλο κάτι θα μείνει»

Απευθυνόμενοι λοιπόν στους πολίτες, λέμε για άλλη μια φορά. Η οικονομική θέση του Δήμου Λαρισαίων είναι απολύτως κρυστάλλινη, διαυγής και υγιής.

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι σε θέση να υποστηρίζει το σχεδιαζόμενο έργο και να κινείται με απόλυτη ασφάλεια στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις γενικότερες περικοπές στην Αυτοδιοίκηση  αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία. Οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι πρέπει να είναι απόλυτα σίγουροι για την χρηστή διοίκηση στο Δήμο.

Η δημοτική αρχή πριν ένα χρόνο, στις δημοτικές εκλογές, έλαβε εντολή συνέχειας από τους Λαρισαίους πολίτες, οι οποίοι αναγνώρισαν και επιβράβευσαν το ήθος και το ύφος στην άσκηση της εξουσίας και την υλοποίηση ενός μεγάλου και σημαντικού έργου. Και τότε στην πρώτη θητεία είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον «μηδενισμό» και τις μικροπολιτικές επιδιώξεις.  Οι πολίτες έδωσαν την απάντησή τους.

Δυστυχώς μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση διαπιστώνουμε πως οι λογικές αυτές, παρότι κρίθηκαν από τους πολίτες επέστρεψαν.

Είναι ξεκάθαρο πως οι παρατάξεις που με τη στάση τους τάχθηκαν κατά της λήψης δανείου (εξαιρούνται οι παρατάξεις που εξ αρχής από θέση αρχής τάχθηκαν κατά του δανεισμού) κινήθηκαν έχοντας ως γνώμονα να προκαλέσουν προβλήματα και να θέσουν εμπόδια στο έργο της Δημοτικής Αρχής.

Να ξέρουν όμως πολύ καλά πως θέτοντας εμπόδια στο έργο, τιμωρούν την πόλη. Οι πολίτες, όταν έρθει η ώρα, θα τους το καταλογίσουν.

Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κοινής λογικής με ξεκάθαρο στόχο να εμποδίσουν το έργο μας. Μας ζητούν να αγοράσουμε μηχανήματα από τα διαθέσιμα του Δήμου για να υπονομεύσουν τον σχεδιασμό μας για την υλοποίηση έργων. 

Εμείς, θα συνεχίσουμε. Παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που θέτουν κάποιοι, όχι απέναντι στον Καλογιάννη, αλλά στην πόλη. Θα υλοποιήσουμε την απόφαση του leasing, την οποία έχουν ψηφίσει σχεδόν όλοι.

Η αντικατάσταση του στόλου θα γίνει. Με πιο αργούς ρυθμούς και με δυσμενέστερους ρόλους. Η Υπηρεσία Καθαριότητας θα ενισχυθεί για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Απέναντι σ΄ αυτούς που θέλουν να τιμωρήσουν την πόλη, εμείς θα την προστατέψουμε!"

(*) φωτογραφία από tinealarissa.gr