Τη δέσμευση ότι θα ενεργοποιηθεί ο νόμος 4061/2012 που θα δώσει τη δυνατότητα στον παραγωγικό αγροτικό ιστό της χώρας να κάνει χρήση της δημόσιας αγροτικής γης, «ξεκλειδώνοντας» ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού πρωτογενούς τομέα, έδωσε η  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας, κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Υπενθυμίζεται πως στην ερώτησή του, ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε την απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για το θέμα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Για να σταματήσει η απαξίωση της αγροτικής γης και η τσιμεντένια ερημοποίηση με την υποβάθμιση της κτηνοτροφίας τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρη τη χώρα (νησιά, τουριστικοί προορισμοί, παράκτια ζώνη) πρέπει, με άμεσες ενέργειες, οι Περιφερειάρχες να ξεκινήσουν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, να διανεμηθούν οι δημόσιες εκτάσεις σε ανέργους, κτηνοτρόφους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να θωρακιστεί θεσμικά η αγροτική γη και η γη υψηλής παραγωγικότητας, προς όφελος των παραγωγών και του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθύμιζε επίσης ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό για την εφαρμογή του Ν.4061/2012 με δημόσια διαβούλευση με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, αλλά και τους φορείς (Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών).

Από τον δημόσιο διάλογο προέκυψε αφενός η ανάγκη για την εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν.4061/2012 (το οποίο προβλέπει τα κριτήρια για την παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων), αφετέρου η ανάγκη τροποποίησής του.

Εξαιτίας της αδυναμίας συγκεκριμένων Περιφερειών δόθηκε εκ νέου παράταση σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς έως τις 31-10-2019».