Το περίφημο Παζάρι της Λάρισας, ένας «θεσμός» για την πόλη αλλά και τη Θεσσαλία, που ξεκίνησε το 1858, ανοίγει και φέτος τις πύλες του στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. 

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων επαγγελματιών,  το Παζάρι της Λάρισας ,  το μεγαλύτερο της χώρας – αναμένεται για μια εβδομάδα να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, από τη Λάρισα, το νομό, τη Θεσσαλία αλλά και την Κεντρική Ελλάδα. 

Στο Δήμο Λαρισαίων, που είναι ο φορέας διοργάνωσης  της Εμποροπανήγυρης, δηλώνουν  ικανοποιημένοι από την συμμετοχή των επαγγελματιών αφού υπάρχει πληρότητα 100%, ενώ υπήρξαν και αιτήσεις επαγγελματιών που κατέθεσαν για πρώτη φορά αίτηση συμμετοχής. 

Εξάλλου, σε συνέντευξη τύπου για τη φετινή διοργάνωση, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αναφέρθηκαν στην φετινή διοργάνωση, τονίζοντας ότι συνεχή στόχευση της δημοτικής αρχής είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και της εικόνας της εμποροπανήγυρης.

Σε ότι αφορά στο οικονομικό όφελος, ο Δήμος Λαρισαίων υπολογίζει σε έσοδα της τάξεως των 600.000 ευρώ, ενώ τα μισθώματα για τους εκθέτες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και κυμαίνονται από 400 ευρώ – 800 ευρώ αναλόγως τον χώρο που καταλαμβάνουν και το σημείο.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η αποστροφή του δημάρχου ότι μέρος των εσόδων του φετινού παζαριού, και ειδικότερα 300.000 περίπου ευρώ θα κατευθυνθούν σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα βελτίωσης της υποδομής της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης,  ώστε ο καταστεί ένας σημαντικός πολυχώρος, που θα βοηθήσει στη διοργάνωση μεγάλων και σημαντικών γεγονότων.  Στο ίδιο πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την HELEXPO – ΔΕΘ για τη διοργάνωση της Γεωργοκτηνοτροφικής Εκθεσης του 2017. 

Φέτος, επίσης και για πρώτη φορά ο Δήμος προχώρησε και σε ενέργειες προώθησης της διοργάνωσης, στοχεύοντας στην αύξηση της επισκεψιμοτητας, κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ σε αυτή τη κατεύθυνση δημιουργήθηκε και η ιστοσελίδα www. pazarilarissa.gr, με πλούσια ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες από την εξέλιξη του θεσμού, αλλά και ουσιώδεις χρηστικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες.

Επίσης πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: 

Παρασκευή 23-9-2016

21.30 Συναυλία έναρξης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 

«50 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος» 

Τραγουδούν: 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ 

ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

Στο μπουζούκι και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος. Ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος στο μπουζούκι Χρήστος Νικολόπουλος, συνεχίζει την περιοδεία του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μαζί του οι εξαιρετικοί ερμηνευτές Γεράσιμος Ανδρεάτος και Ζωή Παπαδοπούλου. 

Ο Χρήστος Νικολόπουλος επιμελείται ο ίδιος το πρόγραμμα, και έχοντας στο πλευρό του σημαντικούς μουσικούς θα παρουσιάσει κάποιους από τους κυριότερους σταθμούς της μουσικής του διαδρομής. Μια διαδρομή γεμάτη μεγάλες επιτυχίες, με μουσικές και τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, από την πρώτη εμφάνιση του δημιουργού στη μουσική μέχρι τις πρόσφατες συνθέσεις του. Διατηρώντας το ήθος, την ουσία και το πάθος του λαϊκού μουσικού πολιτισμού μας, ο Χρήστος Νικολόπουλος με τη συνοδεία των εξαιρετικών συνεργατών του, ερμηνευτών και μουσικών, ξεδιπλώνει το ευρύ ρεπερτόριο του με δεξιοτεχνία και έμπνευση, δημιουργώντας μία αυθεντική λαϊκή γιορτή. Η παράσταση θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Σάββατο 24-9-2016

21.30 Συναυλία Jamming Farmers.

Οι Jamming Farmers είναι συγκρότημα (folk/stoner/progressive rock) από την Λάρισα που θέλησαν να πειραματιστούν σε νέα ακούσματα.Η μουσική που παίζουν είναι ένα πάντρεμα διαφορετικών δρόμων, διαφορετικών νοοτροπιών που οδηγούν σε κάτι καινούργιο που δεν ξέρεις αν δημιουργήθηκε πρόσφατα ή υπήρχε χρόνια πριν. Αρχικά είναι ένα rock σχήμα(Κιθάρα,Μπάσσο,Ντραμς) που έχει υιοθετήσει το κλαρίνο,το λαούτο και διάφορα παραδοσιακά κρουστά από όλη την Ελλάδα. Σκοπός του συγκροτήματος είναι η καινοτομία με άξονα την παράδοση και η καθοδήγηση των νέων προς τις αξίες αυτής που έχει αντέξει δικαιολογημένα στον χρόνο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Δημοτικής Πισίνας.

Κυριακή 25-9-2016

21.30 Τα “Χάλκινα Γουμένισσας” του Θανάση Ασαρτζή και ο Μιχάλης Μαντέλας.

Ο Μιχάλης Μαντέλας συμπράττει με τα χάλκινα του Θανάση Ασαρτζή σε μια συναυλία με μουσικούς που είναι γνωστοί σε όλα τα Βαλκάνια για την αυθεντικότητα και τη μουσική τους αρτιότητα. Η συναυλία θα ξεκινήσει στο χώρο εκδηλώσεων του παζαριού και στη συνέχεια οι μουσικοί θα περιοδεύσουν στο χώρο του παζαριού καταλήγοντας στο χώρο των ταβερνών.

Δευτέρα 26-9-2016

21.30 Ρεμπέτικη βραδιά με τον Θανάση Μαργιάνο και την ορχήστρα του.

Συμμετέχουν οι μουσικοί, Δημήτρης Κατσιούρας μπουζούκι-φωνή, Λάμπρος Μαργιάνος κιθάρα-φωνή, Άννα Στεργίου φωνή, Θανάσης Τσούργκανος μπαγλαμά, Αντώνης Ζαφειρίου πιάνο-φωνή. Χώρος εκδηλώσεων του παζαριού.

Τρίτη 27-9-2016

21.30 Βραδιά έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Μια βραδιά με γνωστά τραγούδια του έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου. Συμμετέχουν οι μουσικοί, Αλέξανδρος Τσιωνάς κιθάρα-φωνή, Χρήστος Παπαχρήστος κιθάρα-φωνή, Αρετή Παπαναστασίου φωνή, Βαγγέλης Τσιαπλές μπουζούκι, Μιχάλης Ζουριδάκης πλήκτρα-φωνή, Ανδρέας Ζαμπούλης τύμπανα. Χώρος εκδηλώσεων του παζαριού.

Τετάρτη 28-9-2016

20.00 Παράσταση Θεάτρου Σκιών “Ο Καραγκιόζης στο Παζάρι” του Θωμά Χάρμπα στη Κεντρική Πλατεία.

Ο Θωμάς Χάρμπας είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών. Από το 1993 έως σήμερα ασχολείται επαγγελματικά μόνο με το Θέατρο Σκιών και ξεπέρασε τις 3.500 παραστάσεις στην Ελλάδα και σε 12 άλλες χώρες.

Πέμπτη 29-9-2016

21.30 Λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.

Μια διοργάνωση του πολιτιστικού συλλόγου «Χορίαμβος» και της σχολής παραδοσιακής μουσικής «Μελωδία». Χώρος εκδηλώσεων του παζαριού.

Παρασκευή 30-9-2016

20.00 Πάρτυ με δίσκους βινυλίου στην Δημοτική Πισίνα.

Μεγάλο πάρτυ λαρισαίων Djs που πρωταγωνίστησαν στη δεκαετία του 80. Συμμετέχουν οι Djs, Βασίλης Βάϊλας, Τάσος Γέμτος, Γιάννης Καλιμάνης, Παναγιώτης Καραϊσκος, Λάμπρος ΜπΛέκος, Τάκης Πόσιος. 

Επίτιμος καλεσμένος ο ΓIANNHΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βιωματικά εργαστήρια από το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας 

Καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) 9.00 έως 13.00

Στο πλαίσιο της Εμποροπανήγυρης Λάρισας 2016, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, με αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού, θα οργανώσει βιωματικά εργαστήρια, με θέμα «Εμπνεόμαστε από το παραδοσιακό αγγειοπλαστείο και δημιουργούμε…».

Τα παιδιά θα κατασκευάζουν με πηλό, κεραμοπλαστικά διακοσμητικά παλιών σπιτιών, ακροκέραμα και επιτοίχιες ροζέτες, που αποτελούσαν χαρακτηριστικά στολίδια κατοικιών νεοκλασικού ρυθμού. 

Επίσης, θα διακοσμούν  πιάτα, με κεραμικές ψηφίδες, χαρακτηριστικό στολίδι των παραδοσιακών σπιτιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πέμπτη 29-9-2016 (10.30 έως 14.30)

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ θα διοργανώσει εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά της Δ' και Ε' τάξης του Δημοτικού. 

Τα παιδιά θα περάσουν δημιουργικό χρόνο κατασκευάζοντας έργα από ανακυκλώσιμα υλικά για να διακοσμήσουν τις τάξεις τους.

Διαγωνισμός φωτογραφίας

Σε συνεργασία με την Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας θα προκηρυχθεί διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το “ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ”. Οι Λαρισαίοι Φωτογράφοι καλούνται να περιδιαβούν στο φετινό παζάρι, να φωτογραφίσουν τα θέματα που προσφέρει, και να λάβουν έτσι μέρος στο διαγωνισμό. Ο κάθε φωτογράφος θα μπορεί να καταθέσει στο διαγωνισμό έως 5 φωτογραφίες. Η προθεσμία υποβολής των φωτογραφιών είναι το τέλος Νοεμβρίου. Οι φωτογραφίες θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή. Οι νικητές θα λάβουν ειδικό συμβολικό έπαθλο και οι φωτογραφίες τους θα χρησιμοποιηθούν σαν θέμα για τις αφίσες του παζαριού στις επόμενες διοργανώσεις.