Μετακινήσεις για περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο στις αρχές του 2017 αναμένεται να επιφέρει η θεσμοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς σε συνδυασμό με την ψήφιση, τις επόμενες μέρες, του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας το οποίο έλαβε την πολυπόθητη έγκριση των θεσμών.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από τα στελέχη των θεσμών κατά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, θεωρήθηκε από τα στελέχη του υπουργείου απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, καθώς όλη η διαδικασία συγκρότησης του νομοθετήματος έγινε σε στενή συνεργασία. Μέσω κοινών ομάδων εργασίας, με αποστολή και μελέτη των «καλών πρακτικών» από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δομή Δημοσίου ανάλογη με την ελληνική, με αξιολόγηση των πρακτικών βημάτων υλοποίησης των γενικών κατευθύνσεων, η σφραγίδα των ευρωπαϊκών θεσμών είχε δοθεί εκ των προτέρων.

Στοιχεία από το Γαλλικό Δημόσιο

Βεβαίως, στην τελική φάση έγιναν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις, όπως η πρόβλεψη για δυνατότητα διενέργειας συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υπαλλήλων που διεκδικούν την ίδια θέση, προτού ο φορέας υποδοχής καταλήξει στην τελική επιλογή του.

Ταυτόχρονα, τα τεχνικά κλιμάκια δίνουν μεγάλο βάρος στην ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων για τις προωθούμενες αλλαγές, έτσι ώστε να μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Ειδικά, οι ειδικοί στη δημόσια διοίκηση από τη Γαλλία, όπως μεταφέρεται από την πλευρά του υπουργείου, θεωρούν την πλατιά ενημέρωση των υπαλλήλων αποφασιστική παράμετρο για να πετύχει η διαδικασία της κινητικότητας. Σε άλλες χώρες έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές ιστοσελίδες, όπου ο κάθε υπάλληλος όχι μόνο θα μπορεί να μάθει τι δυνατότητες έχει, αλλά και να υποβάλει την αίτησή του, καθώς και να παρακολουθήσει την πορεία της.

Επίσης, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας και απάντησης ερωτήσεων.

Υψηλόβαθμοι διοικητικοί παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι η απλοποίηση των διαδικασιών της κινητικότητας μετά την οριστικοποίηση των νέων οργανογραμμάτων θα αποτελέσει κίνητρο για τη συμμετοχή υπαλλήλων στην κινητικότητα.

Με βάση τα στοιχεία των αιτήσεων για μετακινήσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις το 2015 η εκτίμηση τους είναι ότι μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου το 8% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, πάνω δηλαδή από 50.000.

Στόχος των μετακινήσεων είναι η μετάταξη στην περιφέρεια λόγω του χαμηλού κόστους ζωής ή η αλλαγή γνωστικού αντικειμένου. Με βάση τις εκτιμήσεις των δεδομένων στην περιοχή της Θεσσαλίας οι μετακινήσεις των υπαλλήλων θα ξεπεράσουν τους χίλιους.

Το νέο σύστημα

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο θεσμοθετεί το νέο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας με το οποίο τρεις φορές το χρόνο θα προκηρύσσονται οι κενές θέσεις και θα μπορούν να διεκδικηθούν από υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας που θα μοριοδοτούνται μέσω ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά κριτήρια.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 κενές θέσεις. Εάν όμως δεν καλυφθούν οι θέσεις τότε θα γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού κυρίως για θέσεις άμεσης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος, όπως για παράδειγμα στην Υγεία και την Παιδεία, από φορείς που υπάρχουν πλεονάσματα προσωπικού της ίδιας ειδικότητας.

Λ.Ε.