Αυξητική τάση εμφανίζει η ζήτηση ανάρτησης διαφημίσεων στις θέσεις του Δήμου Λαρισαίων, που βρίσκονται στις κολώνες δημοτικού φωτισμού, στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να τείνει μόνιμο το φαινόμενο των μεγάλων αφισών στους δρόμους της. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι αν και ζούμε στην εποχή που η διάχυση της πληροφορίας και η διαφήμιση μεταφέρεται ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες, παρόλα αυτά οι «παραδοσιακοί» και δοκιμασμένοι τρόποι ενημέρωσης διατηρούν μεγάλο μερίδιο.

Τα στοιχεία του Δήμου Λαρισαίων μαρτυρούν του λόγου του αληθές, καθώς σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Νταή, στις προσφερόμενες θέσεις στις οδούς της πόλης «το 2017 εκδόθηκαν 126 άδειες για αναρτήσεις διαφημίσεων και μέσα στο 2018, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 132 άδειες», ξεπερνώντας τον περσινό αριθμό πριν καλά – καλά τελειώσει ο χρόνος και πριν καταγραφεί και η μεγάλη ζήτηση που εμφανίζεται συνήθως κάθε Χριστούγεννα. «Η αύξηση της ζήτησης μαρτυρά ότι η κλασική έντυπη αφίσα διαφήμισης αποδίδει ακόμη», αναφέρει ο αντιδήμαρχος, υποστηρίζοντας επίσης ότι συντελεί και το γεγονός ότι είναι μικρό το κόστος ενοικίασης του χώρου: «Εξαρτάται από το μέγεθος των αφισών (διπλής όψης) και αναλυτικότερα οι χάρτινες αφίσες κοστολογούνται με 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι πλαστικοποιημένες (καμπάνες) έχουν την διπλάσια τιμή».

Για λόγους αισθητικής, για λόγους ηθικής, αλλά και για λόγους εκλογών, έχουν καθοριστεί απαγορευμένες ημερομηνίες ανάρτησης διαφημίσεων. Συγκεκριμένα: όλη η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, η ημέρα εορτασμού του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου και οι εθνικές γιορτές κατά τις οποίες γίνονται παρελάσεις 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου. Στις εκλογές, και κυρίως σε δημοτικές και εθνικές, οι θέσεις των διαφημίσεων προσφέρονται στους υποψηφίους πολιτικούς και στα κόμματα.

Εφημερίδα Ελευθερία (Λένα Κισσάβου)