Η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλένδετες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημ. Βίτσας μιλώντας σήμερα το απόγευμα, στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αλλαγής της διοίκησης της Ταξιαρχίας ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης (South Eastern European Brigade – SEEBRIG).
Ο κ. Βίτσας, περιγράφοντας τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εστίασε στα δύο αυτά τα σημεία, αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά η
σταθερότητα από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή.
Ο αν. υπουργός Άμυνας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς, προωθεί σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας προκειμένου η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται.
Η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης προσφέρει πολλές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, γιαυτό και απαιτείται η συνεργασία μεταξύ των κρατών, τόνισε ο κ. Βίτσας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο προσφυγικό και τον ρόλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αντιμετώπισαν με επιτυχία, σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους, την προσφυγική κρίση.
Ο αν. υπουργός Άμυνας με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε για το προσφυγικό ότι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας ωφελεί όλες τις πλευρές.
Κλείνοντας ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι η συνεργασία των χωρών στη Ν.Α. Ευρώπη, μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών στα δάση.
O Τούρκος ταξίαρχος Faruk Metin με το νέο διοικητή της SEEBRING Ρουμάνο ταξίαρχο Tudorica Petrace Στην τελετή, ο Τούρκος ταξίαρχος Faruk Metin, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2016, παρέδωσε τη διοίκηση, στον Ρουμάνο ταξίαρχο Tudorica Petrace. O Ρουμάνος ταξίαρχος θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι και το 2020, οπότε και θα τοποθετηθεί Έλληνας διοικητής, ενώ παράλληλα η ταξιαρχία θα μετασταθμεύσει στα Σκόπια.
O Πρέσβης Ελευθέριος Αγγελόπουλος (δεξιά) που αναλαμβάνει την Προεδρία της Πολιτικο – στρατιωτικής Επιτροπής (PMSC και SEDM/CC) με τους προκατόχους του Πρέσβεις Husein Muftuoglu και Μ. Levent Bilgen. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της SEEBRIG, πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο και η τελετή αλλαγής της Προεδρίας της Πολιτικο – στρατιωτικής Επιτροπής (PMSC και SEDM/CC), την οποία από τις αρχές του Ιουλίου του 2017 ασκεί η Ελλάδα με προεδρεύων τον Πρέσβη Ελευθέριο Αγγελόπουλο. Την προεδρία της προαναφερθείσας επιτροπής από το 2015 εως το 2017 είχε η Τουρκία, με προεδρεύοντες τους Πρέσβεις Husein Muftuoglu (νυν εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών) και τον Μ. Levent Bilgen.
Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της SEEBRIG στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο, παρευρέθηκαν οι υφυπουργοί Αμυνας της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, επτά διπλωμάτες και συνολικά 70 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και προσωπικό από 12 κράτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Southeastern Defence Ministerial (SEDM).
Η Ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον αν. υπουργό Αμυνας Δημ. Βίτσα, τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγο Κων. Φλώρο.
ert.gr