Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Υπεύθυνος ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, Επιστημονικός Σύμβουλος ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα 65 κρούσματα ελονοσίας που έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού.

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι δευτερογενή εισαγόμενα, τέσσερα μόνο έχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, είναι από κουνούπι δικό μας που πιθανότατα μολύνθηκε από μετανάστη, μολύνθηκε αυτό και μετέδωσε με τη σειρά του το νόσημα, επεσήμανε στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ. Χατζηχριστοδούλου για να προσθέσει: « Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε αλλά και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αυτό που πρέπει είναι να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα, να βάζουμε εντομοαπωθητικό στο σπίτι μας, να έχουμε σήτες και να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα». Για τις ευθύνες της πολιτείας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόνισε: «Η δουλειά της πολιτείας είναι άλλη, είναι αποκλεισμένοι κάποιοι νομοί στη Θεσσαλία, γιατί πέρυσι είχαμε κάποια εγχώρια κρούσματα, στη Φαρκαδόνα και τους Γόνους και ο αποκλεισμός δυστυχώς κρατάει περίπου ένα χρόνο, μπορεί και παραπάνω. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε νέα κρούσματα στην Θεσσαλία, είχαμε σε άλλες περιοχές όπως στο Λαγκαδά, στην Ηλεία, αναμενόμενα όμως γιατί είχαμε μεγάλο κύμα νέων μεταναστών. Η περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει ψεκασμούς, υπάρχουν πάντα προβλήματα και δεν θα εξαφανίσουμε εντελώς τα κουνούπια αλλά θα περιορίσουμε σημαντικά τον αριθμό τους, όσο νωρίτερα τους κάνουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Η πολιτεία κάνει το χρέος της, δεν έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες που είχαμε άλλα χρόνια, γίνονται προσπάθειες. Πιθανόν να έχουμε και άλλα κρούσματα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε χωρίς πανικό, θα πρέπει ο καθένας να κάνει ότι πρέπει τόσο ο πολίτης όσο και η πολιτεία».

Στο μεταξύ για το θέμα ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος  δήλωσε για την κατάσταση στο Δήμο Τεμπών : "Κανένα κρούσμα ελονοσίας δεν βρέθηκε στο Δ. Τεμπών κατά την τρέχουσα περίοδο, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και όπως δεν συντρέχει και  κανένας λόγος ανησυχίας για τους δημότες μας" .

Βαγγέλης Μητρούσιας