Την διαφωνία τους στην επαναφορά του παλαιού ενοποιημένου καθεστώτος των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, δημοσιοποιούν με επιτολή που απέστειλαν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι τρεις καθηγητές ΩΡΛ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ήτοι: ο διευθυντής Ιωάννης Μπιζάκης και οι Χαράλαμπος Σκουλάκης αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ και Ιωάννης Χατζηϊωάνου επίκουρος καθηγητής ΩΡΛ.

Τους λόγους εξηγούν αναλυτικά στην επιστολή τους:

«Με την ευκαιρία της εξαγγελίας από τον Υπουργό Υγείας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Λάρισα, της αποσύνδεσης των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε την εμπειρία και τη γνώμη μας για το θέμα. Το θεωρούμε επιβεβλημένο και χρήσιμο, αφού είμαστε η μοναδική κλινική που έχει συγκεκριμένη σχετική εμπειρία από την ταυτόχρονη λειτουργία μας στα δύο νοσοκομεία (ουσιαστική σύνδεση στην πράξη των δυο κλινικών των δυο νοσοκομείων).

Στις 16/7/2014 με βάση την απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου μας (ΑΠ ΕΗΔ 1°/12ι/15- 7-2014) ανεστάλει η λειτουργία της ΩΡΛ του ΓΝΑ λόγω ελλείψεως ειδικών ΩΡΛ ιατρών, και συγχωνεύτηκε με την πανεπιστημιακή έτσι η ενοποιημένη πλέον κλινική ανέλαβε την ευθύνη της διεκπεραίωσης όλων των ΩΡΛ περιστατικών της περιοχής μας. Στα πλαίσια αυτά και στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλες οι δομές των δύο νοσοκομείων με γνώμονα την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, συνέχισαν να λειτουργούν τα χειρουργεία της ΩΡΛ Κλινικής του νομαρχιακού νοσοκομείου στο κτήριο του νομαρχιακού, καλυπτόμενα από ιατρούς τόσο του Πανεπιστημιακού όσο και του νομαρχιακού που μετέβαιναν εκ περιτροπής για να χειρουργήσουν και να νοσηλεύσουν ασθενείς.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, διενεργήθηκαν στο νομαρχιακό 600 περίπου επεμβάσεις ποικίλης βαρύτητας, με κύρια έμφαση τα μεγάλα κυρίως περιστατικά (Λαρυγγεκτομές, θυρεοειδεκτομές κ.λ,π) εξυπηρετώντας μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, μιας και με την αναστολή της λειτουργίας της ΩΡΛ του ΓΝΛ δημιουργήθηκε μεγαλύτερο φορτίο στο Πανεπιστημιακό αποσυμπιέζοντας τον μεγάλο φόρτο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου στη πλειοψηφία τους ήσαν μεγάλα και βαριά περιστατικά και η ενδεχόμενη καθυστέρηση θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η συνεργασία μας με το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν άριστη και οι ασθενείς πολύ ευχαριστημένοι αφού για να χειρουργηθούν στο πανεπιστημιακό θα περίμεναν πολύ περισσότερο χρόνο. Έτσι μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι παρά την επί πλέον κούραση του ιατρικού προσωπικού και άλλων τεχνικής φύσεων προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε, η συνολική αποτίμηση του εγχειρήματος ήταν πολύ θετική όσον αφορά βέβαια την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον πληθυσμό της περιοχής μας.

θα περιμέναμε στα πλαίσια του προβληματισμού αν η σύνδεση ή η αποσύνδεση των νοσοκομείων είναι λειτουργική και ωφέλιμη για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας με την δεδομένη οικονομική συγκυρία, την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και της καλύτερης αξιοποίησης των δομών υγείας να μελετηθεί η εμπειρία της κλινικής μας και να ζητηθεί τουλάχιστον η άποψη μας.

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, από την σχεδόν δίχρονη εμπειρία μας από την συλλειτουργία – συγχώνευση των δύο κλινικών, αν θεωρήσουμε ότι ο κύριος στόχος ήταν η καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών με το υπάρχον ιατρικό δυναμικό (γιατί δεν διαφαίνεται άμεση δυνατότητα αλλαγής αυτού του δεδομένου) στην περιοχή μας, οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και συνεργασιών πρέπει να μελετηθούν, να οργανωθούν και να ενισχυθούν καλύτερα σε μια λογική «συγκοινωνούντων δοχείων» τόσο όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες όσο και το προσωπικό (Ιατρικό και λοιπό προσωπικό).

Η απασχόληση γιατρών εκ περιτροπής σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία είναι πρακτική που εφαρμόζεται σε πολύ πιο οικονομικά εύρωστα κράτη εδώ και πολλά χρόνια. Οι πολλές διοικήσεις με πολλούς διοικητές και οι πολλές διευθύνσεις με πολλούς διευθυντές δεν πιστεύουμε ότι θα λύσουν κανένα πρόβλημα υγείας ούτε θα ωφελήσουν ούτε ένα ασθενή.

Αντίθετα αν δοθεί η δυνατότητα οι υπάρχουσες δομές να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το μάχιμο ιατρικό δυναμικό της περιοχής μας πιστεύουμε ότι θα προκόψουν σημαντικά οφέλη. Παράδειγμα αποτελούν οι 600 ασθενείς που χειρουργήθηκαν από τους γιατρούς της Πανεπιστημιακής ΩΡΑ κλινικής στο νομαρχιακό νοσοκομείο τους τελευταίους 22 μήνες χωρίς επί πλέον έξοδα και χωρίς πολλές συζητήσεις.»