Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διαμαρτυρόμενοι για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που καταργούνται με την ψήφιση του νόμου 4512/2018.

Οι εργαζόμενοι  υποστηρίζουν ότι τα ΒΑΕ δεν είναι μόνο ένα απλό επίδομα, συνδέεται με τη μειωμένη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου. Είναι πλήρης σύνταξη με χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης, ρύθμιση απολύτως λογική, αναγκαία και προληπτικού χαρακτήρα για εργαζόμενους που λόγω της εργασίας τους, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, λόγω του επαγγελματικού κινδύνου, φθείρεται η υγεία τους γρηγορότερα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Λάρισας κ. Ζήσης Γκαραλιάκος, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Γενάρη του 2018 ψήφισε το νόμο 4512/2018 που καταργεί όλους τους νόμους και τις διατάξεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά εις βάρος των εργαζόμενων. Είναι η περιβόητη ΄΄εναρμόνιση΄΄ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική (αφού πουθενά στην ευρωπαϊκή ένωση δεν υπάρχει το ίδιο καθεστώς ΒΑΕ).
Το τελευταίο διάστημα τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Πολλά από αυτά είναι θανατηφόρα. Μέχρι και σήμερα ο κλάδος μας μετράει 30 νεκρούς σε διάστημα 3 χρόνων και βέβαια δεν μιλάμε για τους εκατοντάδες συναδέλφους που μένουν σακατεμένοι, όπως δεν μετράμε λόγο  της έλλειψης φακέλων και τους συναδέλφους που εξ’ αιτίας της εργασίας τους σήμερα πάσχουν από διάφορες αρρώστιες όπως λοιμώξεις, καρκίνους ή ηπατίτιδες.
Το κάλπικο δίλημμα «ανθυγιεινό επίδομα ή προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο» δεν είναι καινούργιο. Έχει συνοδεύσει όλες τις προσπάθειες επίθεσης στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα έρχεται αναπαλαιωμένο από την «κυβερνώσα Αριστερά», προετοιμάζοντας το έδαφος για να διεκπεραιώσει άλλη μια βρώμικη δουλειά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων».
Ο κ. Γκαραλιάκος σημείωσε πώς στη συνάντηση που έγινε με τον αρμόδιο υπουργό στην επιτροπή δεν υπήρχε εκπρόσωπος εργαζομένων,  οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν, καμία περικοπή στα ΒΑΕ, ένταξη και άλλων ειδικοτήτων, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας και έβγαλαν  ειδικότητες από τα ΒΑΕ καθώς και κανένας συμψηφισμός προσωπικής διαφοράς και ανθυγιεινού επιδόματος.

ert.gr