Οι ασφαλιστικοί πράκτορες πραγματοποίησαν και στη Λάρισα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από υποκατάστημα τράπεζας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου τους.

«Οι τράπεζες χρησιμοποιούν αθέμιτες και εκβιαστικές πρακτικές. Φυσικά, έχουν το δικαίωμα να πωλούν ασφαλιστικά συμβόλαια, όμως συχνά το κάνουν εκβιάζοντας ή παραπλανώντας τους καταναλωτές.» κατήγγειλε ο Κώστας Καραγιάννης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Λάρισας.

«Για παράδειγμα, όταν πάει ένας επιχειρηματίας στην τράπεζα για να πάρει ένα δάνειο, τον υποχρεώνουν αν έχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο έξω, να το αλλάξει και να το κάνει στην τράπεζα. Ή αν κάποιος έχει συμβόλαιο στην τράπεζα και θέλει να το αλλάξει, στη συνέχεια δεν δέχονται το νέο ασφαλιστήριο, πράγμα παράνομο.» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Οι ασφαλιστικοί πράκτορες της Λάρισας μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στον κόσμο στα οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι:

-Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση κάποιας άλλης αναγκαίας για εσένα τραπεζικής συναλλαγής.

-Στην περίπτωση που η δανειακή σου σύμβαση επιβάλλει την ασφάλιση, τότε δικαιούσαι να αναζητήσεις όποια Ασφαλιστική Εταιρία επιθυμείς μέσω όποιου Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή επιλέξεις.

Όπως επισημαίνουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες, οι ίδιοι είναι όλοι πιστοποιημένοι και ανα πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμοι για τον πελάτη.

Στις τράπεζες, υποστηρίζουν, ότι «ένας υπάλληλος είναι πιστοποιημένος και 30 πωλούν ασφάλειες, ενώ αν καεί το σπίτι σου απόγευμα κανείς δεν θα βρεθεί κοντά σου.»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Λαρισαίων ασφαλιστών, τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν χάσει με αθέμιτο τρόπο από τις τράπεζες περίπου το 30 με 40% των πωλήσεών τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό τώρα και όχι στο παρελθόν;

Απαντούν ότι «οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια δεν έχουν έσοδα από τα δάνεια λόγω αδυναμίας αποπληρωμής λόγω κρίσης και μπήκαν στο χώρο των ασφαλιστηρίων για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Ας το κάνουν αλλά όχι με τρόπο αθέμιτο, εκβιαστικό και παράνομο.» λένε οι ασφαλιστικοί πράκτορες.

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε το Επιμελητήριο Λάρισας.

Μάνια Γκουσιάρη (EΡΤ)