Θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο ν’ ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τον Πηνειό ποταμό και την «παρέμβασή» του στη ζωή της Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας διοργανώνει στη Λάρισα το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Πηνειός ποταμός: πηγή ζωής και ανάπτυξης στη Θεσσαλία».
Το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΕΔ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, η πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος και οι πρόεδροι του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου και του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και αναφέρθηκαν αναλυτικά στους στόχους και τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου.
«Στόχος του συνεδρίου», τόνισε ο κ. Κωτσός «είναι ν’ ανοίξουμε τον δημόσιο διάλογο για τον Πηνειό και να ψηλαφίσουμε όλες τις παραμέτρους με τις οποίες παρεμβαίνει στη ζωή της Θεσσαλίας. Να διαμορφώσουμε προτάσεις μέσα από τις εισηγήσεις και να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή τους: Για να έχουμε ωστόσο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απαιτείται η εκπόνηση ενός επιστημονικά και τεχνοκρατικά πλήρως καταρτισμένου σχεδίου, στο οποίο θα προβλέπονται δράσεις, αλλά και αναγκαία μέτρα, ώστε αυτή η ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά να παραδοθεί στις επόμενες γενιές αναλλοίωτη και ενταγμένη σε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας».
«Ο Πηνειός ποταμός είναι ο αποδέκτης όλων των ποταμών του υδάτινου συστήματος στη Θεσσαλία. Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της σχέσης του Πηνειού με το περιβάλλον, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε σχέση με τον Πηνειό, η ανάγκη να τοποθετηθεί ο ποταμός στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αντικείμενα που θα αναλυθούν σε 75 εισηγήσεις και θα φέρουν τον Πηνειό στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος» τόνισε η κ. Ρένα Καραλαριώτου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλία κ. Γιώργος Λαδόπουλος σημείωσε πως «το συνέδριο για τον Πηνειό αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, υπενθυμίζοντας πως ο Πηνειός είναι μονόδρομος τροφοδοσίας στο υγρό στοιχείο της  Θεσσαίας».